CERTIFIKÁT SOMELIERA

Asociácia somelierov Slovenskej republiky, člen ASI – Association de la Sommellerie Internationale Vás srdečne pozýva na profesionálny someliersky kurz pre somelierov pre odbornú i laickú verejnosť.

Someliersky kurz v roku 2015.Someliersky kurz v roku 2015. (Zdroj: http://www.vino.sk/)

Asociácia somelierov Slovenskej republiky bola založená v roku 2000, v roku 2002 sa stala členom ASI – Association de la Sommellerie Internationale. Viac ako 14 rokov realizuje profesionálny somelierky kurz,  k dnešnému dňu má viac ako 500 absolventov. Kurz sa skladá z dvoch modulov a je ukončený písomným testom a praktickými skúškami, na základe ktorých úspešní absolventi získajú Certifikát someliera. Osvedčenie obsahuje garančné insígnie Asociácie somelierov Slovenskej republiky a ASI – Association de la Sommellerie Internationale.   

SkryťVypnúť reklamu

Termíny kurzu:

I. modul.         16. – 18. 3. 2016
II. modul:       6. – 8. 4. 2016

Kurz sa koná v Bratislave v hoteli Apollo a jeden deň vo vinárstve Mrva & Stanko a.s., v Trnave.

Prvý modul je zameraný na základy vinohradníctva a vinárstva. Dozviete sa, ako vinič hroznorodý pestuje, charakteristiky hlavných medzinárodných odrôd a odrôd pestovaných na Slovensku.Tému prednáša Ing. Štefan Ailer. Je absolventom Mendelovej univerzity v Brne, Záhradníckej fakulty Lednice na Morave, jeden semester študoval odbor potravinárske technológie na Fachhochschule Fulda v Nemecku. Má dlhoročnú prax v manažérskych pozíciách v dvoch vinárskych spoločnostiach na Slovensku. Úspešne sa podieľal na implementácii predpisov EÚ v oblasti vinohradníctva a vinárstva do národnej legislatívy V súčasnosti je  lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo. Navštívite vinárstvo Víno Mrva & Stanko, kde sa dozviete ako sa víno vyrába, aké je základné rozdelenie vín podľa kategorizácie OIV. Pozriete si technologickú časť vinárstva, barikovú pivnicu a ochutnáte zaujímavé vzorky.

SkryťVypnúť reklamu

Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky, vám vysvetlí základné postupy zmyslového hodnotenia.  Získala diplomy Certified sommelier by the Court of Master Sommeliers a Advanced Certificate in Wines & Spirits v Londýne. Je členkou FIJEV (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins at Spiritueux) a lektorkou Vinárskeho inštitútu.  Štefan Valovič Vás zasvätí do tajov snúbenia jedla a vína. Má dlhoročné skúsenosti v gastronómii. Je zakladajúcim členom Asociácie somelierov Slovenskej republiky a 10 rokov bol jej prezidentom. Vyhral prestížnu súťaž Trophée Ruinart – najlepší somelier Slovenska v roku 2000 a reprezentoval Slovensko na Majstrovstvách sveta somelierov v Kanade. Je technickým riaditeľom somelierskych súťaží na Slovensku. Bude hovoriť o tom, aké sú kritéria pri výbere vína do reštaurácie, ako sa víno skladuje, ako čítať vínnu etiketu, ako zostaviť nápojový a vínny lístok. Na praktických ukážkach vína a jedla sa naučíte základné pravidlá snúbenia jedla a vína. Dôkladne si to precvičíte aj na päťchodovom menu s vínami. Víno nestačí vyrobiť, ale treba ho vedieť aj predať. Ako dosiahnuť, aby sa predávali vína vyššej kvality, vám poradí  Dušan Roskoš, somelier s bohatými skúsenosťami z reštaurácie obchodu s vínom.

SkryťVypnúť reklamu

V druhom module bude prednášať Ing. Edita Ďurčová AIWS & Weinakademiker

Absolvovala odbor kvasná chémia a bioinžinierstvo na STU v Bratislave a nedávno získala prestížny medzinárodný diplom WSET (Wine & Spirit Education Trust). Ako hodnotiteľka sa zúčastňuje významných domácich i zahraničných súťaží vína na celom svete. Venuje sa publikačnej činnosti, je autorkou päťjazyčného Vinárskeho slovníka. Zaoberá sa dovozom, vývozom a distribúciou vína. Bude prednášať o vínach Slovenska a vínach z najdôležitejších vinárskych regiónov sveta. Počas kurzu ochutnáte viac ako sto vín z portfólia spoločnosti Provino. Budete ochutnávať jednotlivé odrody z najznámejších vinárskych oblastí, porovnávať štýly Starého a Nového sveta.

Keďže somelier nie je len odborník na víno, ale aj ostatné nápoje posledný deň bude venovaný destilátom, káve a pivu. Tému bude prednášať Tomáš Gyén. Profesionálny flairový barman a somelier.  V súčasnosti manager v RUDOLF JELÍNEK Slovakia Brand ambassador MONIN pre SR. Lektor flairovej sekcie Slovenskej barmanskej asociácie Slovak flair team, generálny sekretár Slovenskej barmanskej asociácie. Je majiteľom desiatok ocenení z prestížnych slovenských, ako aj svetových barmanských súťaží. O pive vám prezradí viac Martin Lučko z malého pivovaru JAMA Craft Brewery s.r.o.. Správny somelier nezabúda ani na milovníkov cigár. Do tajov cigarového sveta vás zasväti Peter Labaj. Obchodný riaditeľ spoločnosti MY & MI spol. s r.o. Spoločnosť sa zaoberá predajom cigár od roku 1996. Venuje sa nielen predaju, ale aj správnemu servisu, uskladneniu a snúbeniu cigár s nápojmi.

SkryťVypnúť reklamu

Na záver absolvujú účastníci náročný písomný test, senzorickú skúšku a dekantáciu červeného vína. Úspešní absolventi získajú Certifikát someliera, ktorý ich opráňuje pokračovať v štúdiu Advanced course WSET na Weinakademie v Ruste. 

Autor: Beáta Vlnková

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 709
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 010
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 539
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 849
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 109
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 021
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 735
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 6 017
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu