Piešťany: Najlepšie načapovanú Plzeň nájdete U páva

Nemusíte byť žiadny pivný znalec, aby ste ocenili, ako tu čapujú pivo.

Za posledných pár rokov som si Piešťany naozaj obľúbil. Vždy pre mňa predstavovali prototyp skutočného slovenského mesta. Má rieku a mosty, kúpele aj kopce, pekné upravené centrum, množstvo parkov a zelene. Všade samé rodinné domy s veľkými dvormi a ulice plné cyklistov. Piešťany sú v podstate taký malý Amsterdam, ale s kúpeľmi. Je to mesto, kde by som raz chcel zostarnúť a celý večer vysedávať na pive. Napríklad v pivárni U páva, kde som dostal tak dobre načapovanú Plzeň, že ma skoro zhodilo zo stoličky. Ale k tomu viac až o chvíľu.

Pršalo, takže Winterova ulica bola vyľudnená, iba tu a tam v kaviarňach pod slnečníkmi posedávali skupiny dôchodcov, zrejme kúpeľných hostí. Ja som sa vbehol schovať pred dažďom do reštaurácie a pivárne U páva. Keby bolo pekne, slnečno, určite by som si sadol na terasu k fontáne. Teraz som však automaticky vošiel dnu.

Bolo pol dvanástej a niekoľko hostí už čakalo na skorý obed. Tiež mi vyhladlo a zvažoval som, čo si dám. U páva majú vychýrenú pizzu, všetky vedľajšie stoly si vybrali práve tú. Okrem pizze majú však aj domáci hamburger, rebierka, rezne, hermelíny, vyprážaný syr a iné klasiky. Chcel som ochutnať niečo, čo nemajú úplne všade, tak som si objednal bravčové ražniči na panvičke s chilli a americkými zemiakmi (bravčové mäso, klobása, slaniny, šampiňóny, cibuľa, chilli). Ako predjedlo som si vypýtal hladinku - veľkú čapovanú Plzeň s päťcentimetrovou mokrou penou.

Tak krásne načapovanú hladinku som naposledy videl priamo v Plzni a to z rúk Mastera Bartendera. Neveril som, zhlboka som sa napil a fakt. Krásna pena sa nelepila a chutila, pivo bolo čerstvé a rezké. Nemusíte byť žiadny pivný znalec (ani ja nie som, iba sa presvedčivo tvárim), aby ste ocenili, že takéto pivo jednoducho chutí. Bodka. Pozrel som sa za výčap, či za ním nestojí niektorý z finalistov súťaže Master Bartender, ale nie, stál tam neznámy mladý chalan.

Kým som sa v duchu rozplýval nad dokonalosťou piva, ktoré mi stálo na stole, čašníčka mi priniesla obed. Americké zemiaky boli rovnaké ako všade, ražniči však bolo zaujímavé. Zmes mäsa a zeleniny bola pikantná a výdatná. Klobása aj slanina pustili veľa masti, ktorú som vytieral zemiakmi a to som si pôvodne myslel, že si vypýtam kečup. Ideálne jedlo k pivu.

To už som mal vypýtané druhé pivo, bol som zvedavý, či bude rovnako skvelé ako to predtým. Bolo ako dvojča prvého piva a rovnako mu nič nechýbalo. Radosť sa naň dívať a aj si ho vychutnávať.

Veľká Plzeň tu stojí 1,80, ale čapujú ju tak, že by vám nebolo ľúto nechať aj viac. Prekvapila ma cena jedla. Čakal som, že v cene 5,90 bude započítaná aj príloha (zvykne byť), no nebola a americké zemiaky ma vyšli ďalších 1,50. Ak budete mať cestu, určite sa tu zastavte na jednu hladinku. Keď prídem opäť do Piešťan, moje kroky budú viesť práve sem.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Autor: Peter Nagy pre SME Creative, Pilsner Urquell

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 710
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 195
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 542
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 870
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 182
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 024
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 776
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 907
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu