Pivo výborne pení aj v hrnci – kuchári s ním vedia robiť zázraky

Najlepšie je pivo použiť na prípravu marinád pred grilovaním. Tak znie typická odpoveď šéfkuchárov o spojení piva a jedla. Penivý chmeľový nápoj však vedia využiť aj v mnohých iných jedlách.

Úloha piva v marinádach spočíva v kyselinách, ktoré uvoľňujú svalovinu mäsa, pripomína šéfkuchár hotela Hills v Starej Lesnej Jaroslav Uhlár. „V kombinácii duseného mäsa s ďumbierom či tymiánom je to mimoriadna lahôdka. Aj chmeľová melasa z výroby piva sa hodí do zverinového a hovädzieho mäsa,“ dodáva.

Klasika - do guláša

Šéfkuchár bratislavského U.F.O. Peter Kiss pridáva pivo do kotlíkového guláša, Marek Ort, šéfkuchár bratislavského Altitude na kamzíkovskej veži nad Bratislavou, spomína aj pivné klobásky a pečený bôčik, dokonca pripravoval celé predvianočné menu z jedál s použitím Zlatého bažanta typu bock.

Pivní kulinári v zahraničí využívajú berlínske biele, flámske červené alebo ochutené lambiky aj do šalátových nálevov a dressingov. Veď kedysi sa skysnuté pivá predávali ako sladový ocot. Belgický lambik gueze (trojročný lambik miešaný s čerstvým) používajú tamojší kuchári do jedál zo slávok. Sladkasté ležiaky tvoria základ polievok a kaší i špecialít z krabov a morských plodov.

Skúsení pekári a cukrári vlievajú pivo do chleba a tortového cesta. Kvasinkové pšeničné dobre skyprí slávny ťažký yorkshirský puding, stouty podčiarknu chuť ovocných a čokoládových zákuskov.

Dobrý spojenec

„Pivo podporuje trávenie, preto je dobrým spojencom jedla,“ súhlasí aj šéfkuchárka Stravovacieho zariadenia Žilinskej univerzity Martina Mešková. K pivu zvykne servírovať roládu z pomletej bravčoviny plnenú olivami a obaľovanú sekanými mandľami, koleno podlievané čiernym pivom či haruľu zo zemiakov, papriky a mäsových rezancov. Šéfkuchár DoubleTree by Hilton v Košiciach Marek Brezina marinuje kuracie prsíčka v tmavom pive a potom ich obaľuje v cestíčku.

V slovenskej pivnej gastronómii sa však najväčšej obľube teší tlačenka s cibuľou, nakladaný encián, rebierka či české tradičné utopence – špekáčiky.

Zážitok po kvapkách

Po svete cestujú tisíce turistov pátrajúcich po regionálnych kulinárskych zážitkoch. Niektorých zaujíma víno, iní ochutnávajú miestne syry. No nájde sa dosť takých, čo chcú spoznávať pivovarnícke rarity. „Zbierajú“ malé pivovary. Vychutnávajú zážitok, keď sa na tácke ocitne aj desať druhov piva v decových pohároch. Červené čučoriedkové vedľa zeleného žihľavového.... A k tomu vždy patria jedlá krajiny alebo regiónu a vôbec miestne obyčaje. Nie je to o opíjaní, ale o degustovaní neuveriteľných chutí pív a jedál. Napríklad, v pražskom Pivovarskom dome si môže hosť vybrať až tridsať špeciálov, no aj palacinky s marmeládami z rôznych druhov pív; z pšeničného vraj chutí celkom inak než z tmavého kvasinkového. Vo viedenskom pivovare Siebenstern predložia hosťovi grilované rebierko a k nemu džbánik konopného piva. No a v reštaurácii Erb v Banskej Štiavnici zase podávajú cibuľovie ringále v pivnom cestíčku.


Neprehliadnite tiež

Zanzibar v Nitre: Bar s atmosférou, v ktorom sa nedá ostať len na jedno

Podnik s názvom Zanzibar je asi v každom meste, no nitriansky je fakt výnimočný.

Piešťany: Najlepšie načapovanú Plzeň nájdete U páva

Nemusíte byť žiadny pivný znalec, aby ste ocenili, ako tu čapujú pivo.

Irish Times Pub v Nitre: Írska krčma s českým pivným klenotom a tradičnou kuchyňou

Aj keď je to Irish, nie ste odkázaní na whisky a čierne pivo.

Kangaroo pub: Aj v Pezinku nájdete šťavnatý burger a čerstvé pivo

Skúšali ste už kangaroo dressing? Je výborný na hranolky

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Minúta po minúte: Vesmírna sonda Rosetta narazila do kométy 67P

Historická misia Európskej vesmírnej agentúry skončila po dvanástich rokoch.

ŠPORT

Šatan vidí v Halákovi základ úspechu Tímu Európy

Od podceňovaného tímu nikto finálovú účasť nečakal.



Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop