• Zo sveta
  • Zdravá výživa
  • Stolovanie
  • Nápoje
  • Zaujímavosti
  • Gastronómia
  • Pozvánky
  • Katalóg reštaurácií
  • Pivo výborne pení aj v hrnci – kuchári s ním vedia robiť zázraky

    Vydané 15. 6. 2012 o 13:00 Autor: Soňa Hudecová-Podhorná

    Najlepšie je pivo použiť na prípravu marinád pred grilovaním. Tak znie typická odpoveď šéfkuchárov o spojení piva a jedla. Penivý chmeľový nápoj však vedia využiť aj v mnohých iných jedlách.

    Najlepšie je pivo použiť na prípravu marinád pred grilovaním. Tak znie typická odpoveď šéfkuchárov o spojení piva a jedla. Penivý chmeľový nápoj však vedia využiť aj v mnohých iných jedlách.

    Úloha piva v marinádach spočíva v kyselinách, ktoré uvoľňujú svalovinu mäsa, pripomína šéfkuchár hotela Hills v Starej Lesnej Jaroslav Uhlár. „V kombinácii duseného mäsa s ďumbierom či tymiánom je to mimoriadna lahôdka. Aj chmeľová melasa z výroby piva sa hodí do zverinového a hovädzieho mäsa,“ dodáva.

    Klasika - do guláša

    Šéfkuchár bratislavského U.F.O. Peter Kiss pridáva pivo do kotlíkového guláša, Marek Ort, šéfkuchár bratislavského Altitude na kamzíkovskej veži nad Bratislavou, spomína aj pivné klobásky a pečený bôčik, dokonca pripravoval celé predvianočné menu z jedál s použitím Zlatého bažanta typu bock.

    Pivní kulinári v zahraničí využívajú berlínske biele, flámske červené alebo ochutené lambiky aj do šalátových nálevov a dressingov. Veď kedysi sa skysnuté pivá predávali ako sladový ocot. Belgický lambik gueze (trojročný lambik miešaný s čerstvým) používajú tamojší kuchári do jedál zo slávok. Sladkasté ležiaky tvoria základ polievok a kaší i špecialít z krabov a morských plodov.

    Skúsení pekári a cukrári vlievajú pivo do chleba a tortového cesta. Kvasinkové pšeničné dobre skyprí slávny ťažký yorkshirský puding, stouty podčiarknu chuť ovocných a čokoládových zákuskov.

    Dobrý spojenec

    „Pivo podporuje trávenie, preto je dobrým spojencom jedla,“ súhlasí aj šéfkuchárka Stravovacieho zariadenia Žilinskej univerzity Martina Mešková. K pivu zvykne servírovať roládu z pomletej bravčoviny plnenú olivami a obaľovanú sekanými mandľami, koleno podlievané čiernym pivom či haruľu zo zemiakov, papriky a mäsových rezancov. Šéfkuchár DoubleTree by Hilton v Košiciach Marek Brezina marinuje kuracie prsíčka v tmavom pive a potom ich obaľuje v cestíčku.

    V slovenskej pivnej gastronómii sa však najväčšej obľube teší tlačenka s cibuľou, nakladaný encián, rebierka či české tradičné utopence – špekáčiky.

    Zážitok po kvapkách

    Po svete cestujú tisíce turistov pátrajúcich po regionálnych kulinárskych zážitkoch. Niektorých zaujíma víno, iní ochutnávajú miestne syry. No nájde sa dosť takých, čo chcú spoznávať pivovarnícke rarity. „Zbierajú“ malé pivovary. Vychutnávajú zážitok, keď sa na tácke ocitne aj desať druhov piva v decových pohároch. Červené čučoriedkové vedľa zeleného žihľavového.... A k tomu vždy patria jedlá krajiny alebo regiónu a vôbec miestne obyčaje. Nie je to o opíjaní, ale o degustovaní neuveriteľných chutí pív a jedál. Napríklad, v pražskom Pivovarskom dome si môže hosť vybrať až tridsať špeciálov, no aj palacinky s marmeládami z rôznych druhov pív; z pšeničného vraj chutí celkom inak než z tmavého kvasinkového. Vo viedenskom pivovare Siebenstern predložia hosťovi grilované rebierko a k nemu džbánik konopného piva. No a v reštaurácii Erb v Banskej Štiavnici zase podávajú cibuľovie ringále v pivnom cestíčku.

     


    Ďalšie novinky

    Vychutnajte si najlepšie pivo na svete.

    Značka Krušovice triumfovala víťazstvom na prestížnej svetovej súťaži World Beer Awards (WBA), ktorá sa už tradične koná každoročne na jeseň vo Veľkej Británii za účasti odborníkov z celého sveta. (Inzercia)

    Kuchyňa Hotela Zochova chata – sobáš tradície s modernou

    Už viac ako 80 rokov je Zochova chata v Malých Karpatoch populárnym výletným miestom, a to nielen pre Bratislavčanov. Po rokoch útlmu je opäť v svojej plnej, ba ešte lepšej kondícii. Aj zásluhou skvelej kuchyne. (Inzercia)

    Hlavné správy

    EKONOMIKA.SME.SK

    Spoplatnený obsahVo vlakoch pribudla pätina ľudí, pre neplatiacich zavádzajú kvóty

    Železničiari dostali prvé údaje o tom, koľko ľudí pribudlo po spustení bezplatného cestovania.

    TECH.SME.SK

    Dnes bude takmer najdlhšia noc v histórii Zeme

    Rotácia Zeme sa postupne spomaľuje. Noci sú tak dlhšie.

    SPORT.SME.SK

    Vůjtek nevedel vymenovať ani troch hráčov, čo uspokojili

    Hokejisti Slovenska skončili na turnaji Arosa Challenge zahanbujúco na poslednom 4. mieste.

    ZAHRANIČIE

    Spoplatnený obsahNa Ukrajine hrozia Vianoce bez prúdu

    Situácia s elektrinou je viac ako kritická, hovorí ministerstvo energetiky. Výpadky prúdu môžu trvať aj deň.