• Zo sveta
  • Zdravá výživa
  • Stolovanie
  • Nápoje
  • Zaujímavosti
  • Gastronómia
  • Pozvánky
  • Katalóg reštaurácií
  • Prečo Maďari radi varia na bravčovej masti?

    Vydané 9. 7. 2012 o 8:41

    Červená paprika a ostré chute dominujú v tradičnej maďarskej kuchyni. Nesmie ale chýbať ani bravčová masť. Napriek tomu nemožno povedať, že by maďarské jedlá boli priťažké. Spájajú v sebe vplyvy východu aj západu a v mnohom nesporne ovplyvnili aj slovenskú kuchyňu.

    Červená paprika a ostré chute dominujú v tradičnej maďarskej kuchyni. Nesmie ale chýbať ani bravčová masť. Napriek tomu nemožno povedať, že by maďarské jedlá boli priťažké. Spájajú v sebe vplyvy východu aj západu a v mnohom nesporne ovplyvnili aj slovenskú kuchyňu.

    Maďarská kuchyňa sa nie náhodou zaraďuje medzi desať najznámejších a najobľúbenejších kuchýň sveta. Patrí naozaj k vychýreným a je to nesporne zásluhou rôznych vplyvov. Má spoločného menovateľa s rakúskou kuchyňou, niečo čerpá z francúzskej kuchyne, ale najmä sú v nej badať turecké a tatárske vplyvy.  

    Prítomnosť Turkov na maďarskom území sa odzrkadlila na tom, že maďarská kuchyňa prevzala pokrmy z osmanskej kuchyne, napríklad „pörkölt“ (perkelt). Turci doviezli do Maďarska tiež papriku. Údajne od nich sa maďarské gazdinky naučili robiť aj tenké ťahané cesto, z ktorého dodnes robia vynikajúce záviny.

    Nešetria smotanou

    Maďari aj v súčasnosti radi varia na bravčovej masti, pretože práve v nej spenená cibuľa zmiešaná s mletou červenou paprikou má oveľa výraznejšiu chuť, ako pri použití oleja. Masť uvoľňuje vôňu éterických olejov a iných látok, ktoré sú súčasťou mletej papriky. Pri príprave mnohých jedál nesmie chýbať ani hustá sladká či kyslá smotana. Okrem nej dodávajú charakteristickú chuť jedlám aj rajčiny, cesnak, ostré korenia a červené víno.

    Jedlo pastierov

    Otec Troch mušketierov Alexander Dumas napísal svoj povestný Veľký kuchársky slovník, v ktorom uvádza aj recept na maďarský guláš. Samotné slovo gulyas je maďarskej proveniencie a znamená pastier. Guláš je teda aj podľa francúzskeho romantického spisovateľa jedlo pastierov, ktoré sa od perkeltu líši tým, že jeho šťava je redšia.  Pôvodný pastiersky guláš sa pripravoval v kotlíku nad ohňom a údajne sa nikdy nemiešal. V Maďarsku guláš často podávajú hosťom ako polievku pred hlavným jedlom. Pravý maďarský guláš je zo sviečkovice, ktorú po podusení zahustia drobnými haluškami a podávajú vo veľkých hlinených šálkach.

    Perkelt môže byť aj z húb

    Ďalším obľúbeným maďarským jedlom je perkelt, ktorý sa pripravuje z rôznych druhov mäsa – môže byť z teľacieho či jahňacieho, ale aj z hydiny, diviny, králika či húb. V čase zabíjačiek Maďari radi pripravujú koložvársku kapustu, čo je zapekaný pokrm z kyslej kapusty, mletého mäsa a ryže. Meno dostala podľa mesta Kolozsvár. To ale v súčasnosti prináleží Rumunsku a je známe ako Kluž.

    Maďari obľubujú v oblasti gastronómie tradície. Napríklad, v budapeštianskej reštaurácii Budagyongye varia podľa kuchárskej knihy z 15. storočia. Na zahustenie omáčok používajú chlieb, ktorý sa predtým vykúpal v korenenej mäsovej šťave. Takáto omáčka sa pridáva do sviečkovej dusenej pečienky a má skvostnú chuť. Ďalšou tamojšou špecialitou je vysmážaný kapor obalený v mletých orechoch a ochutený omáčkou z medu, hrozienok a vína.

    Paprika nesmie chýbať

    Maďarská paprika je svojou kvalitou vychýrená aj na Slovensku. Predávajú tam široké množstvo druhov – od sladkej až po ostrú pálivú. K najznámejším patrí sladká segedínska paprika mletá bez stoniek, jadier a žiliek. Zaraďuje sa medzi najvyberanejšie, najjemnejšie a najchutnejšie korenie. Má krásnu farbu i vôňu, nedráždi, nepáli a dodáva maďarskej kuchyni tú pravú chuť. 

    Kurčatá na kukurici

    Maďarská hydina má už tradične tú pravú hydinovú chuť. Je to vraj preto, lebo v krajine našich južných susedov chovajú kurčatá na kukurici a čerstvej zelenej trávičke, čo vajíčkam dodáva krásnu tuhožltú farbu a mäsku jedinečnú chuť. Maďarsko patrí tiež ku krajinám, ktoré využívajú svoje kulinárske tradície na rozvoj cestovného ruchu. Organizujú sa tam gulášové párty, ale aj degustácie rozličných druhov klobás a salám. Niekde bývajú ochutnávky vín spojené s opekaním a koštovkou slaniny.

    Zákusky z Budapešti

    V cukrárenstve patrí Maďarom popredné miesto v Európe. V Budapešti má hádam každá cukráreň svoje vlastné špeciality, z ktorých samostatnú kapitolu tvoria zákusky a rolády z jedlých gaštanov. Najznámejšia peštianska cukráreň je Gerbó cukráreň, ktorá pripomína obdobie monarchie. Čo sa týka zmrzliny, Maďari v jej kvalite nesporne súperia s Talianmi. Napríklad v dedinke Marcali blízko Balatonu vyrábajú desiatky druhov zmrzliny, ako sú ešte u nás neveľmi známa koňaková či tokajská.

    Tradičné maďarské jedlá a špeciality

    Halászlé – jedna z najznámejších špecialít, na ktorú treba viac druhov varených rýb, rajčiaky, zelené a červené papriky.

    Chlebová polievka – polievka z chleba zahustená smotanou a vajcami

    Plnený kapustný list – s mletým mäsom a paprikovo-smotanovej omáčke

    Zubáč na víne – uvarený zubáč na víne, ktorý sa zapečie

    Rybací perkelt – varí sa z viacerých druhov rýb

    Čirke paprikáš – kurča na paprike

    Teľacie rezne na smotane – opečené a podusené rezne s kaparami

    Doboš torta – plnená čokoládou a preliata karamelovou polevou už vyše sto rokov nesie meno svojho tvorcu, slávneho maďarského cukrára Józsefa Dobosa

    Somló (somlói) halušky – sladké halušky pripravené z niekoľkých ciest s hrozienkami, čokoládou a šľahačkou

    Segedínsky guláš – kyslá kapusta s duseným mäsom, paprikou a smotanou

    Maďarská saláma a čabajská klobása – len dve z množstva svetovo známych maďarských údenín.


    Eva Nová

    Ďalšie novinky

    Recepty na lokše sú rodinným striebrom

    Nepoznajú ich v Nemecku, ba ani u susedných Rakúšanov. Výnimkou sú Maďari, od ktorých sme zrejme počas rakúsko-uhorskej monarchie celkom prebrali lokše do nášho národného jedálneho lístka.

    Reduta ponúkne husacinu v modernom šate

    Pečená hus patrí v našich krajinách medzi jedlá, ktoré patria k jeseni. Aj preto Šéfkuchár bratislavskej reštaurácie Reduta Marek Ort prichystal pre hostí klasické i moderné husacie jedlá.

    Hlavné správy

    ZAHRANIČIE

    Ukrajinská armáda použila kazetové bomby, tvrdí New York Times

    Kazetové bomby spôsobujú veľké straty na životoch civilistov. Podľa Human Rights Watch ich používajú aj separatisti.

    AKTUALIZOVANÉ 9:22

    V Moskve sa lietadlo zrazilo s pluhom, zomrel šéf energofirmy Total

    Total je druhou najväčšou firmou vo Francúzsku. Vodič snežného pluhu bol opitý.

    DNES PÍŠE MARTIN PORUBJAK

    Spoplatnený obsahMilí priatelia SME, dovidenia v lepších časoch

    Zažili sme chvíle radostné i ťažké. Ale to, čo sa deje teraz, nemá obdobu.

    EKONOMIKA.SME.SK

    Spoplatnený obsahLeo Express chce voziť východniarov. Postráži ich SBS

    Sedačkový nočný vlak bude súperiť s autobusmi aj ležadlovými vozňami.