• Zo sveta
  • Zdravá výživa
  • Stolovanie
  • Nápoje
  • Zaujímavosti
  • Gastronómia
  • Pozvánky
  • Katalóg reštaurácií
  • Prečo Maďari radi varia na bravčovej masti?

    Vydané 9. 7. 2012 o 8:41

    Červená paprika a ostré chute dominujú v tradičnej maďarskej kuchyni. Nesmie ale chýbať ani bravčová masť. Napriek tomu nemožno povedať, že by maďarské jedlá boli priťažké. Spájajú v sebe vplyvy východu aj západu a v mnohom nesporne ovplyvnili aj slovenskú kuchyňu.

    Červená paprika a ostré chute dominujú v tradičnej maďarskej kuchyni. Nesmie ale chýbať ani bravčová masť. Napriek tomu nemožno povedať, že by maďarské jedlá boli priťažké. Spájajú v sebe vplyvy východu aj západu a v mnohom nesporne ovplyvnili aj slovenskú kuchyňu.

    Maďarská kuchyňa sa nie náhodou zaraďuje medzi desať najznámejších a najobľúbenejších kuchýň sveta. Patrí naozaj k vychýreným a je to nesporne zásluhou rôznych vplyvov. Má spoločného menovateľa s rakúskou kuchyňou, niečo čerpá z francúzskej kuchyne, ale najmä sú v nej badať turecké a tatárske vplyvy.  

    Prítomnosť Turkov na maďarskom území sa odzrkadlila na tom, že maďarská kuchyňa prevzala pokrmy z osmanskej kuchyne, napríklad „pörkölt“ (perkelt). Turci doviezli do Maďarska tiež papriku. Údajne od nich sa maďarské gazdinky naučili robiť aj tenké ťahané cesto, z ktorého dodnes robia vynikajúce záviny.

    Nešetria smotanou

    Maďari aj v súčasnosti radi varia na bravčovej masti, pretože práve v nej spenená cibuľa zmiešaná s mletou červenou paprikou má oveľa výraznejšiu chuť, ako pri použití oleja. Masť uvoľňuje vôňu éterických olejov a iných látok, ktoré sú súčasťou mletej papriky. Pri príprave mnohých jedál nesmie chýbať ani hustá sladká či kyslá smotana. Okrem nej dodávajú charakteristickú chuť jedlám aj rajčiny, cesnak, ostré korenia a červené víno.

    Jedlo pastierov

    Otec Troch mušketierov Alexander Dumas napísal svoj povestný Veľký kuchársky slovník, v ktorom uvádza aj recept na maďarský guláš. Samotné slovo gulyas je maďarskej proveniencie a znamená pastier. Guláš je teda aj podľa francúzskeho romantického spisovateľa jedlo pastierov, ktoré sa od perkeltu líši tým, že jeho šťava je redšia.  Pôvodný pastiersky guláš sa pripravoval v kotlíku nad ohňom a údajne sa nikdy nemiešal. V Maďarsku guláš často podávajú hosťom ako polievku pred hlavným jedlom. Pravý maďarský guláš je zo sviečkovice, ktorú po podusení zahustia drobnými haluškami a podávajú vo veľkých hlinených šálkach.

    Perkelt môže byť aj z húb

    Ďalším obľúbeným maďarským jedlom je perkelt, ktorý sa pripravuje z rôznych druhov mäsa – môže byť z teľacieho či jahňacieho, ale aj z hydiny, diviny, králika či húb. V čase zabíjačiek Maďari radi pripravujú koložvársku kapustu, čo je zapekaný pokrm z kyslej kapusty, mletého mäsa a ryže. Meno dostala podľa mesta Kolozsvár. To ale v súčasnosti prináleží Rumunsku a je známe ako Kluž.

    Maďari obľubujú v oblasti gastronómie tradície. Napríklad, v budapeštianskej reštaurácii Budagyongye varia podľa kuchárskej knihy z 15. storočia. Na zahustenie omáčok používajú chlieb, ktorý sa predtým vykúpal v korenenej mäsovej šťave. Takáto omáčka sa pridáva do sviečkovej dusenej pečienky a má skvostnú chuť. Ďalšou tamojšou špecialitou je vysmážaný kapor obalený v mletých orechoch a ochutený omáčkou z medu, hrozienok a vína.

    Paprika nesmie chýbať

    Maďarská paprika je svojou kvalitou vychýrená aj na Slovensku. Predávajú tam široké množstvo druhov – od sladkej až po ostrú pálivú. K najznámejším patrí sladká segedínska paprika mletá bez stoniek, jadier a žiliek. Zaraďuje sa medzi najvyberanejšie, najjemnejšie a najchutnejšie korenie. Má krásnu farbu i vôňu, nedráždi, nepáli a dodáva maďarskej kuchyni tú pravú chuť. 

    Kurčatá na kukurici

    Maďarská hydina má už tradične tú pravú hydinovú chuť. Je to vraj preto, lebo v krajine našich južných susedov chovajú kurčatá na kukurici a čerstvej zelenej trávičke, čo vajíčkam dodáva krásnu tuhožltú farbu a mäsku jedinečnú chuť. Maďarsko patrí tiež ku krajinám, ktoré využívajú svoje kulinárske tradície na rozvoj cestovného ruchu. Organizujú sa tam gulášové párty, ale aj degustácie rozličných druhov klobás a salám. Niekde bývajú ochutnávky vín spojené s opekaním a koštovkou slaniny.

    Zákusky z Budapešti

    V cukrárenstve patrí Maďarom popredné miesto v Európe. V Budapešti má hádam každá cukráreň svoje vlastné špeciality, z ktorých samostatnú kapitolu tvoria zákusky a rolády z jedlých gaštanov. Najznámejšia peštianska cukráreň je Gerbó cukráreň, ktorá pripomína obdobie monarchie. Čo sa týka zmrzliny, Maďari v jej kvalite nesporne súperia s Talianmi. Napríklad v dedinke Marcali blízko Balatonu vyrábajú desiatky druhov zmrzliny, ako sú ešte u nás neveľmi známa koňaková či tokajská.

    Tradičné maďarské jedlá a špeciality

    Halászlé – jedna z najznámejších špecialít, na ktorú treba viac druhov varených rýb, rajčiaky, zelené a červené papriky.

    Chlebová polievka – polievka z chleba zahustená smotanou a vajcami

    Plnený kapustný list – s mletým mäsom a paprikovo-smotanovej omáčke

    Zubáč na víne – uvarený zubáč na víne, ktorý sa zapečie

    Rybací perkelt – varí sa z viacerých druhov rýb

    Čirke paprikáš – kurča na paprike

    Teľacie rezne na smotane – opečené a podusené rezne s kaparami

    Doboš torta – plnená čokoládou a preliata karamelovou polevou už vyše sto rokov nesie meno svojho tvorcu, slávneho maďarského cukrára Józsefa Dobosa

    Somló (somlói) halušky – sladké halušky pripravené z niekoľkých ciest s hrozienkami, čokoládou a šľahačkou

    Segedínsky guláš – kyslá kapusta s duseným mäsom, paprikou a smotanou

    Maďarská saláma a čabajská klobása – len dve z množstva svetovo známych maďarských údenín.


    Eva Nová

    Ďalšie novinky

    Madeira - víno, ktoré dozrieva ako v saune

    Keď sa portugalskí moreplavci v 15. storočí vybrali hľadať Nový svet, natrafili na Madeiru. Ostrovček utopený v Atlantiku, 500 kilometrov od afrického a raz toľko od európskeho pobrežia. Roky už šíri jeho slávu aj rovnomenné víno.

    Krémeš povýšili v slovinskom Blede na miestnu legendu

    Modré jazero obklopené horami s kostolíkom na ostrove uprostred. A nad ním sa vypína romantický hrad. Mestečko Bled je turistami najnavštevovanejším miestom v Slovinsku. Pomáha im pri tom aj zákusok kremšnita.

    Hlavné správy

    ZAHRANIČIE

    Spoplatnený obsahUkrajina? Tam vás zabijú, vystríhal nás. Prešli sme ju celú

    Reportérka Petra Procházková prešla za 16 dní 6 600 kilometrov naprieč Ukrajinou.

    PRÍBEH VÝROBKU

    Záhadná žilinská lampa mala špeciálny účel

    Výskum dejín dizajnu a výrobkov pripomína detektívku.

    PÍŠE MICHAL HVORECKÝ

    Na Spiši myslia na biskupa-neoľudáka, židovský cintorín akoby nebol

    Dvestopäťdesiat náhrobkov pripomína našich spoluobčanov.

    KOMENTARE.SME.SK

    Spoplatnený obsahPaška ide proti ústave, ale hovorí o nej pekne

    Kritizuje prezidenta, sám však koná v rozpore s ústavou.