• Zo sveta
  • Zdravá výživa
  • Stolovanie
  • Nápoje
  • Zaujímavosti
  • Gastronómia
  • Pozvánky
  • Katalóg reštaurácií
  • Nefrflite na frgále. Nie sú nepodareným, ale najslávnejším koláčom valašskej kuchyne

    Vydané 16. 7. 2012 o 15:48 Autor: Jana Janků

    Frgál vraj znamená po valašsky nepodarený koláč. Neverte tomu. Vždy patrili na Valašsku k tomu najlepšiemu, a preto nesmú chýbať ani na svadobných stoloch. A v poslednom čase patria aj medzi obľúbené „suveníry“, ktoré si návštevníci tohto moravského regiónu radi odnášajú domov.

    Frgál vraj znamená po valašsky nepodarený koláč. Neverte tomu. Vždy patrili na Valašsku k tomu najlepšiemu, a preto nesmú chýbať ani na svadobných stoloch. A v poslednom čase patria aj medzi obľúbené „suveníry“, ktoré si návštevníci tohto moravského regiónu radi odnášajú domov.

    Staré veci, zvyky i jedlá sa často vracajú do módy. Valašské frgále patria medzi tieto prípady. A tak keď budete niekde na výlete v Rožnove pod Radhoštěm, Zlíne či Valašských Klobúkoch, zastavte sa v niektorej z tamojších pekární. Najlepšie hneď ráno, po rozvoze. Potom sa vám totiž už nemusia ujsť. Navyše, frgále sú najlepšie čerstvé alebo zohriate.

    Vlašské frgále sa stali v poslednom čase tak populárne, ako trebárs skalické trdelníky. A tak ich nájdete v stánkoch na rôznych jarmokoch, folklórnych festivaloch, ba dokonca aj v špeciálnych obchodoch v Prahe. Tradíciu ich pečenia na Valašsku a následne rozšírenia predaja (príjmov, zamestnanosti...) podporila aj kampaň Českej centrály cestovného ruchu CzechTourism zameraná na propagáciu typických českých a moravských regionálnych jedál.

    Hruščáky a ich bratia

    Frgále tvarom kolesa a veľkosťou približne 30 cm v priemere pripomínajú taliansku pizzu. Ibaže nie sú slané ale sladké. Základom je tenučké kysnuté cesto. A naň sa potom dávajú rôzne plnky. K najobľúbenejším patria „hruščáky“, teda frgále s plnkou z hrušiek. Nie je to však obyčajný lekvár z tohto ovocia, ale sú to uvarené a potom pomleté sušené hrušky. Nemenej obľúbené sú frgále s makovou, slivkovou, tvarohovou, orechovou či čučoriedkovou plnkou. Navrchu nesmie chýbať drobenička z masla, cukru a múky. A po upečení sa tento koláč ešte pokropí maslom zmiešaným najmä kvôli peknej vôni rumom.

    Dobré gazdinky a pekári či pekárky vedia z plniek urobiť farebné umelecké obrazce, a tak sa vlastne na jednom cestovom kolese stretnete s viacerými druhmi. A keďže móda putuje aj kuchyňami a pekárňami, nájdete už na nich často aj hrozienka či mandle. Pravdaže hlavne kvôli paráde na slávnostné príležitosti, ako sú spomínané svadby či oslavy jubileí.

    Frgále sa rovnako ako pizza krájajú na trojuholníky. Vo všeobecnosti platí, že plnka by mala byť v reze vyššia ako cesto. Inak ide o lakomú gazdinú či nepodareného pekára a taký frgál radšej ani nekúpte.

    Suroviny iba kvalitné

    Aj o frgáloch platí, že čo dom či pekáreň, to iný recept. V rodinách sa dedí z generácie na generáciu. Najlepšie sú tieto koláče vraj vtedy, keď cesto kysne na tri krát – najskôr v mise, potom v podobe bochníkov na doske a napokon tesne pred tým, ako ho šupnú do rúry – rozvaľkané na koleso na plechu už prikryté plnkou. Know-how výroby teda tkvie v technologickom postupe a jeho súčasťou je používanie kvalitných surovín.

    Chránené označenie ako skalický trdelník

    Prvá písomná zmienka o frgáloch pochádza z roku 1826 a ide o unikátny pekárenský výrobok, ktorý nemá v okolitých krajinách obdobu. Aj preto požiadala Česká republika, aby získala preň od Európskej komisie značku chráneného zemepisného označenia. Argumentom je, že tieto koláče patria spolu so slivovicou medzi tradičné perly Valašska. Chránené označenie EÚ získalo už viacero českých sladkých výrobkov, ako napríklad štramberské uši, pardubický perník alebo hořické trubičky. Na Slovensku sa ním môže pýšiť napríklad skalický trdelník. 


    Ďalšie novinky

    Pizza burger – dva v jednom priamo na váš stôl

    Niekto má rád pizzu, niekto burger. Čo však, ak máte chuť na oboje? Pre donáškovú firmu Pizza Hamm to nie je problém. Privezie vám čerstvý teplučký pizza burger, ale aj iné jedlá, rovno k vám. (Inzercia)

    Pozvú vás na lietajúci obed? Padák si neberte

    Na pozvánke, ktorú sme nedávno dostali od istej ambasády, stálo: flying lunch, teda lietajúci obed. Nuž, pravdupovediac, nelietali sme tam, ani padák sme preto nepotrebovali. Išlo o veľmi pohodlné konzumovanie rôznych dobrôt.

    Hlavné správy

    ZAHRANIČIE

    Spoplatnený obsahPoľský kandidát na prezidenta straší Slovenskom

    Konzervatívci z PiS nechceli dráždiť radikálnym lídrom, do volieb nominovali umiernenejšieho europoslanca.

    EKONOMIKA.SME.SK

    Spoplatnený obsahElektráreň na Malom Dunaji môže zničiť prírodu aj pitnú vodu

    Výstavba môže trvalo narušiť prírodu, ľudia sa bránili petíciou.

    SPORT.SME.SK

    Spoplatnený obsahFederálny tím? Dal by som tam aj sedem Slovákov, tvrdí Čech Vízek

    Bojím sa, že vo federálnom výbere by jasne dominovali Slováci a zaslúžene.

    AUTO.SME.SK

    Z Londýna do New Yorku autom cez Rusko?

    Projekt, na čele ktorého stojí šéf ruských železníc, počíta s diaľnicou v celkovej dĺžke vyše 20-tisíc kilometrov.