• Zo sveta
  • Zdravá výživa
  • Stolovanie
  • Nápoje
  • Zaujímavosti
  • Gastronómia
  • Pozvánky
  • Katalóg reštaurácií
  • Nefrflite na frgále. Nie sú nepodareným, ale najslávnejším koláčom valašskej kuchyne

    Vydané 16. 7. 2012 o 15:48

    Frgál vraj znamená po valašsky nepodarený koláč. Neverte tomu. Vždy patrili na Valašsku k tomu najlepšiemu, a preto nesmú chýbať ani na svadobných stoloch. A v poslednom čase patria aj medzi obľúbené „suveníry“, ktoré si návštevníci tohto moravského regiónu radi odnášajú domov.

    Frgál vraj znamená po valašsky nepodarený koláč. Neverte tomu. Vždy patrili na Valašsku k tomu najlepšiemu, a preto nesmú chýbať ani na svadobných stoloch. A v poslednom čase patria aj medzi obľúbené „suveníry“, ktoré si návštevníci tohto moravského regiónu radi odnášajú domov.

    Staré veci, zvyky i jedlá sa často vracajú do módy. Valašské frgále patria medzi tieto prípady. A tak keď budete niekde na výlete v Rožnove pod Radhoštěm, Zlíne či Valašských Klobúkoch, zastavte sa v niektorej z tamojších pekární. Najlepšie hneď ráno, po rozvoze. Potom sa vám totiž už nemusia ujsť. Navyše, frgále sú najlepšie čerstvé alebo zohriate.

    Vlašské frgále sa stali v poslednom čase tak populárne, ako trebárs skalické trdelníky. A tak ich nájdete v stánkoch na rôznych jarmokoch, folklórnych festivaloch, ba dokonca aj v špeciálnych obchodoch v Prahe. Tradíciu ich pečenia na Valašsku a následne rozšírenia predaja (príjmov, zamestnanosti...) podporila aj kampaň Českej centrály cestovného ruchu CzechTourism zameraná na propagáciu typických českých a moravských regionálnych jedál.

    Hruščáky a ich bratia

    Frgále tvarom kolesa a veľkosťou približne 30 cm v priemere pripomínajú taliansku pizzu. Ibaže nie sú slané ale sladké. Základom je tenučké kysnuté cesto. A naň sa potom dávajú rôzne plnky. K najobľúbenejším patria „hruščáky“, teda frgále s plnkou z hrušiek. Nie je to však obyčajný lekvár z tohto ovocia, ale sú to uvarené a potom pomleté sušené hrušky. Nemenej obľúbené sú frgále s makovou, slivkovou, tvarohovou, orechovou či čučoriedkovou plnkou. Navrchu nesmie chýbať drobenička z masla, cukru a múky. A po upečení sa tento koláč ešte pokropí maslom zmiešaným najmä kvôli peknej vôni rumom.

    Dobré gazdinky a pekári či pekárky vedia z plniek urobiť farebné umelecké obrazce, a tak sa vlastne na jednom cestovom kolese stretnete s viacerými druhmi. A keďže móda putuje aj kuchyňami a pekárňami, nájdete už na nich často aj hrozienka či mandle. Pravdaže hlavne kvôli paráde na slávnostné príležitosti, ako sú spomínané svadby či oslavy jubileí.

    Frgále sa rovnako ako pizza krájajú na trojuholníky. Vo všeobecnosti platí, že plnka by mala byť v reze vyššia ako cesto. Inak ide o lakomú gazdinú či nepodareného pekára a taký frgál radšej ani nekúpte.

    Suroviny iba kvalitné

    Aj o frgáloch platí, že čo dom či pekáreň, to iný recept. V rodinách sa dedí z generácie na generáciu. Najlepšie sú tieto koláče vraj vtedy, keď cesto kysne na tri krát – najskôr v mise, potom v podobe bochníkov na doske a napokon tesne pred tým, ako ho šupnú do rúry – rozvaľkané na koleso na plechu už prikryté plnkou. Know-how výroby teda tkvie v technologickom postupe a jeho súčasťou je používanie kvalitných surovín.

    Chránené označenie ako skalický trdelník

    Prvá písomná zmienka o frgáloch pochádza z roku 1826 a ide o unikátny pekárenský výrobok, ktorý nemá v okolitých krajinách obdobu. Aj preto požiadala Česká republika, aby získala preň od Európskej komisie značku chráneného zemepisného označenia. Argumentom je, že tieto koláče patria spolu so slivovicou medzi tradičné perly Valašska. Chránené označenie EÚ získalo už viacero českých sladkých výrobkov, ako napríklad štramberské uši, pardubický perník alebo hořické trubičky. Na Slovensku sa ním môže pýšiť napríklad skalický trdelník. 


    Jana Janků

    Ďalšie novinky

    Národný salón zaplní „čerstvá“ stovka najlepších slovenských vín

    V Pezinskom zámku a od vlaňajška aj v Apponyiho paláci sa môžu milovníci vína zoznámiť s aktuálnou ponukou toho najlepšieho, čo sa urodilo v slovenských viniciach a vyrobilo v slovenských vinárstvach. Skvelá bude aj kolekcia pre rok 2014-2015.

    Farmer Area Kapušany – zdravie z biofarmy na východe

    Pred jedenástimi rokmi začala Ovčia farma Proč na východe Slovenska s chovom zvierat v ekologických podmienkach, teda bez chémie. Postupne vznikol z toho zaujímavý biobiznis vrátane reštaurácie a ubytovania.

    Hlavné správy

    ROZHOVOR

    Spoplatnený obsahČeský analytik: Putin určite vytiahne odvetné sankcie

    Jan Macháček varuje pred predstavou, že dokážeme predpovedať dosah sankcií na európsku ekonomiku.

    V OBRAZOCH

    Pozrite si, ako vyzerá pokazené Gabčíkovo

    Jedna komora je zaplavená, druhá prázdna, lode nepremávajú.

    ROZHOVOR KAROLA SUDORA

    Vietnamka: Pomohlo by nám uznanie za menšinu

    Tržnice prinášajú Vietnamcom stále menej peňazí, nájsť si inú prácu je problém.

    TV.SME.SK

    Analytik Duleba: Putin neustúpi, blížime sa k vojne

    Vodca separatistov podľa Dulebu zatiahol Rusko do vojnového konfliktu.