• Zo sveta
  • Zdravá výživa
  • Stolovanie
  • Nápoje
  • Zaujímavosti
  • Gastronómia
  • Pozvánky
  • Katalóg reštaurácií
  • Nefrflite na frgále. Nie sú nepodareným, ale najslávnejším koláčom valašskej kuchyne

    Vydané 16. 7. 2012 o 15:48 Autor: Jana Janků

    Frgál vraj znamená po valašsky nepodarený koláč. Neverte tomu. Vždy patrili na Valašsku k tomu najlepšiemu, a preto nesmú chýbať ani na svadobných stoloch. A v poslednom čase patria aj medzi obľúbené „suveníry“, ktoré si návštevníci tohto moravského regiónu radi odnášajú domov.

    Frgál vraj znamená po valašsky nepodarený koláč. Neverte tomu. Vždy patrili na Valašsku k tomu najlepšiemu, a preto nesmú chýbať ani na svadobných stoloch. A v poslednom čase patria aj medzi obľúbené „suveníry“, ktoré si návštevníci tohto moravského regiónu radi odnášajú domov.

    Staré veci, zvyky i jedlá sa často vracajú do módy. Valašské frgále patria medzi tieto prípady. A tak keď budete niekde na výlete v Rožnove pod Radhoštěm, Zlíne či Valašských Klobúkoch, zastavte sa v niektorej z tamojších pekární. Najlepšie hneď ráno, po rozvoze. Potom sa vám totiž už nemusia ujsť. Navyše, frgále sú najlepšie čerstvé alebo zohriate.

    Vlašské frgále sa stali v poslednom čase tak populárne, ako trebárs skalické trdelníky. A tak ich nájdete v stánkoch na rôznych jarmokoch, folklórnych festivaloch, ba dokonca aj v špeciálnych obchodoch v Prahe. Tradíciu ich pečenia na Valašsku a následne rozšírenia predaja (príjmov, zamestnanosti...) podporila aj kampaň Českej centrály cestovného ruchu CzechTourism zameraná na propagáciu typických českých a moravských regionálnych jedál.

    Hruščáky a ich bratia

    Frgále tvarom kolesa a veľkosťou približne 30 cm v priemere pripomínajú taliansku pizzu. Ibaže nie sú slané ale sladké. Základom je tenučké kysnuté cesto. A naň sa potom dávajú rôzne plnky. K najobľúbenejším patria „hruščáky“, teda frgále s plnkou z hrušiek. Nie je to však obyčajný lekvár z tohto ovocia, ale sú to uvarené a potom pomleté sušené hrušky. Nemenej obľúbené sú frgále s makovou, slivkovou, tvarohovou, orechovou či čučoriedkovou plnkou. Navrchu nesmie chýbať drobenička z masla, cukru a múky. A po upečení sa tento koláč ešte pokropí maslom zmiešaným najmä kvôli peknej vôni rumom.

    Dobré gazdinky a pekári či pekárky vedia z plniek urobiť farebné umelecké obrazce, a tak sa vlastne na jednom cestovom kolese stretnete s viacerými druhmi. A keďže móda putuje aj kuchyňami a pekárňami, nájdete už na nich často aj hrozienka či mandle. Pravdaže hlavne kvôli paráde na slávnostné príležitosti, ako sú spomínané svadby či oslavy jubileí.

    Frgále sa rovnako ako pizza krájajú na trojuholníky. Vo všeobecnosti platí, že plnka by mala byť v reze vyššia ako cesto. Inak ide o lakomú gazdinú či nepodareného pekára a taký frgál radšej ani nekúpte.

    Suroviny iba kvalitné

    Aj o frgáloch platí, že čo dom či pekáreň, to iný recept. V rodinách sa dedí z generácie na generáciu. Najlepšie sú tieto koláče vraj vtedy, keď cesto kysne na tri krát – najskôr v mise, potom v podobe bochníkov na doske a napokon tesne pred tým, ako ho šupnú do rúry – rozvaľkané na koleso na plechu už prikryté plnkou. Know-how výroby teda tkvie v technologickom postupe a jeho súčasťou je používanie kvalitných surovín.

    Chránené označenie ako skalický trdelník

    Prvá písomná zmienka o frgáloch pochádza z roku 1826 a ide o unikátny pekárenský výrobok, ktorý nemá v okolitých krajinách obdobu. Aj preto požiadala Česká republika, aby získala preň od Európskej komisie značku chráneného zemepisného označenia. Argumentom je, že tieto koláče patria spolu so slivovicou medzi tradičné perly Valašska. Chránené označenie EÚ získalo už viacero českých sladkých výrobkov, ako napríklad štramberské uši, pardubický perník alebo hořické trubičky. Na Slovensku sa ním môže pýšiť napríklad skalický trdelník. 


    Ďalšie novinky

    Útok na chuťové poháriky gurmánov sa začal

    V zime sa na Slovensku zvykli degustovať rôzne dobroty najmä vďaka zabíjačkám. Takéto, ale aj rôzne iné gurmánske možnosti ponúka v nadchádzajúcich vyše tridsiatich dňoch Zimný festival jedla. (Inzercia)

    Ochutnajte Slovensko v najlepších slovenských reštauráciách

    O tom, že Slovensko je plné pestrých chutí a krásnych miest aj počas zimných mesiacov, sa môžete presvedčiť začiatkom roka na Zimnom festivale jedla, ktorý, v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch, organizuje gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku.(Inzercia)

    Hlavné správy

    ROZHOVOR

    Spoplatnený obsahPrávnička Debrecéniová: Niekto sa z nás snaží urobiť homofóbov

    Je ľahké liečiť si svoje komplexy na niekom slabšom, hovorí právnička a ľudskoprávna aktivistka Janka Debrecéniová.

    KOMENTÁR JURAJA HRABKA

    Spoplatnený obsahAko minister Pavlis ogabal štát

    Keď sa Fico zbavil Zvolenskej, malo by to ísť aj v prípade ministra Pavlisa.

    AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

    Spoplatnený obsahBol som majdanovec, teraz som hlasnou trúbou separatistov v Luhansku

    Rozhovor s mužom, ktorý bol ukrajinským vlastencom a dnes je blokádnik v Luhansku.

    PREŠOVSKÝ KORZÁR

    Kňaz v zastavenej kázni kritizuje gejov a hovorí o kradnutí detí na Západe

    Sex, špina, kradnuté deti, píše sa v prepise kázne, ktorú RTVS odmietla odvysielať.