Nefrflite na frgále. Nie sú nepodareným, ale najslávnejším koláčom valašskej kuchyne

Frgál vraj znamená po valašsky nepodarený koláč. Neverte tomu. Vždy patrili na Valašsku k tomu najlepšiemu, a preto nesmú chýbať ani na svadobných stoloch. A v poslednom čase patria aj medzi obľúbené „suveníry“, ktoré si návštevníci tohto moravského regió

nu radi odnášajú domov.

Staré veci, zvyky i jedlá sa často vracajú do módy. Valašské frgále patria medzi tieto prípady. A tak keď budete niekde na výlete v Rožnove pod Radhoštěm, Zlíne či Valašských Klobúkoch, zastavte sa v niektorej z tamojších pekární. Najlepšie hneď ráno, po rozvoze. Potom sa vám totiž už nemusia ujsť. Navyše, frgále sú najlepšie čerstvé alebo zohriate.

Vlašské frgále sa stali v poslednom čase tak populárne, ako trebárs skalické trdelníky. A tak ich nájdete v stánkoch na rôznych jarmokoch, folklórnych festivaloch, ba dokonca aj v špeciálnych obchodoch v Prahe. Tradíciu ich pečenia na Valašsku a následne rozšírenia predaja (príjmov, zamestnanosti...) podporila aj kampaň Českej centrály cestovného ruchu CzechTourism zameraná na propagáciu typických českých a moravských regionálnych jedál.

Hruščáky a ich bratia

Frgále tvarom kolesa a veľkosťou približne 30 cm v priemere pripomínajú taliansku pizzu. Ibaže nie sú slané ale sladké. Základom je tenučké kysnuté cesto. A naň sa potom dávajú rôzne plnky. K najobľúbenejším patria „hruščáky“, teda frgále s plnkou z hrušiek. Nie je to však obyčajný lekvár z tohto ovocia, ale sú to uvarené a potom pomleté sušené hrušky. Nemenej obľúbené sú frgále s makovou, slivkovou, tvarohovou, orechovou či čučoriedkovou plnkou. Navrchu nesmie chýbať drobenička z masla, cukru a múky. A po upečení sa tento koláč ešte pokropí maslom zmiešaným najmä kvôli peknej vôni rumom.

Dobré gazdinky a pekári či pekárky vedia z plniek urobiť farebné umelecké obrazce, a tak sa vlastne na jednom cestovom kolese stretnete s viacerými druhmi. A keďže móda putuje aj kuchyňami a pekárňami, nájdete už na nich často aj hrozienka či mandle. Pravdaže hlavne kvôli paráde na slávnostné príležitosti, ako sú spomínané svadby či oslavy jubileí.

Frgále sa rovnako ako pizza krájajú na trojuholníky. Vo všeobecnosti platí, že plnka by mala byť v reze vyššia ako cesto. Inak ide o lakomú gazdinú či nepodareného pekára a taký frgál radšej ani nekúpte.

Suroviny iba kvalitné

Aj o frgáloch platí, že čo dom či pekáreň, to iný recept. V rodinách sa dedí z generácie na generáciu. Najlepšie sú tieto koláče vraj vtedy, keď cesto kysne na tri krát – najskôr v mise, potom v podobe bochníkov na doske a napokon tesne pred tým, ako ho šupnú do rúry – rozvaľkané na koleso na plechu už prikryté plnkou. Know-how výroby teda tkvie v technologickom postupe a jeho súčasťou je používanie kvalitných surovín.

Chránené označenie ako skalický trdelník

Prvá písomná zmienka o frgáloch pochádza z roku 1826 a ide o unikátny pekárenský výrobok, ktorý nemá v okolitých krajinách obdobu. Aj preto požiadala Česká republika, aby získala preň od Európskej komisie značku chráneného zemepisného označenia. Argumentom je, že tieto koláče patria spolu so slivovicou medzi tradičné perly Valašska. Chránené označenie EÚ získalo už viacero českých sladkých výrobkov, ako napríklad štramberské uši, pardubický perník alebo hořické trubičky. Na Slovensku sa ním môže pýšiť napríklad skalický trdelník.


Neprehliadnite tiež

Pár dní bude špargľa v hlavnej úlohe, nepremeškajte to

Kedysi na Slovensku pomerne neznáma zelenina je už dnes aj tu hitom. Prichádza s jarou a s ňou aj odchádza. Čas na vychutnanie si jej chuti je krátky. Treba ho využiť a odskúšať napríklad aj špargľový sorbet.

Víťazní hodnotitelia reštaurácií varili s J. Žídekom

Keďže sa hovorí hlas ľudu - hlas boží, príležitosť hodnotiť reštaurácie združené na stránke restauracie.sme.sk, nechávame na ich návštevníkov. A tým, ktorým sa nelení zapájať sa do tejto aktivity, sme ponúkli aj súťaž. Jej víťazi mohli variť so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom.

Pivovary Topvar majú za sebou úspešný rok

Pivný trh na Slovensku po rokoch stagnácie zaznamenal v roku 2015 rast. Posilnil sa záujem spotrebiteľov o ležiaky, pokračovala obľuba prémiových značiek pív a nárast spotreby zaznamenalo aj nealkoholické pivo. Uplynulý rok sa pre Pivovary Topvar zároveň niesol v znamení inovácií a noviniek, či už sa to týka úspešného uvedenia novej kategórie cider alebo prinášania pivných špeciálov a limitovaných edícií.

Aká by to bola Veľká noc bez vajíčok a údenej šunky?

Mnohým z nás sa vôňa údenej šunky spája s detstvom a veľkonočným obdobím. Najlepšie chutila tradičná domáca, ktorú nám mamy či babičky podávali s vajíčkom, syrovou hrudkou, zeleninou a veľkonočným chlebíkom.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Bohaté štáty, chudobní ľudia. Pozrite si krajiny, kde sa žije zle

Majú ropu, ale ľudia takmer hladujú. Alebo nemajú vôbec nič. Prečo sú niektoré štáty chudobné napriek zdanlivému bohatstvu?

DOMOV

Policajti zrátali, koľkí z nich nepomáhajú a nechránia

Najlepšie ohodnoteným rozdajú odmeny, najhorší zatiaľ zostanú bez postihu.

KOMENTÁRE

Prieskumy nasávajú povolebnú realitu rýchlo

Šesť rokov platilo, že všetko mimo Smeru, čo je nad 5 percentami, je opozíciou.



Už ste čítali?