• Zo sveta
  • Zdravá výživa
  • Stolovanie
  • Nápoje
  • Zaujímavosti
  • Gastronómia
  • Pozvánky
  • Katalóg reštaurácií
  • Na párky spievajú niektorí ódy, iní ich preklínajú

    Vydané 3. 8. 2012 o 10:53

    Párky sú zvláštny fenomén. Väčšina z nás ich miluje a často ich neváha vymeniť za hlavné jedlo. A nehoriac ešte o popularite hot dogov, s ktorými v ruke si mnohí tak radi vykračujeme po ulici. Majú však aj mnohých odporcov.

    Párky sú zvláštny fenomén. Väčšina z nás ich miluje a často ich neváha vymeniť za hlavné jedlo. A nehoriac ešte o popularite hot dogov, s ktorými v ruke si mnohí tak radi vykračujeme po ulici. Majú však aj mnohých odporcov.

    Na pultoch slovenských mäsiarstiev nájdete minimálne dvadsať druhov párkov od domácich i zahraničných výrobcov: diétne, frankfurtské, viedenské, párky fajn, zipser, spišské aj desiatkové, kokteil párky, párky so syrom, kominárske i diabolské, bratislavské a iné. Čo obsahujú a najmä aký je v nich podiel mäsa, možno zvyčajne zistiť len pozorným čítaním vignety. Neraz sú to veľmi prekvapujúce zistenia, lebo niektoré párky mäso takmer neobsahujú, len kopu sójových a iných náhrad.

    A kvalita jednotlivých druhov párkov? Tu funguje systém: pokus-omyl. Najlepšou radou v tomto smere zrejme bude: kupujte ich u alebo od overeného výrobcu.

    S horčicou alebo s kečupom?

    Párky ale jednoducho patria na jedálne lístky nielen na Slovensku, v Česku, Rakúsku či Nemecku, ale vlastne v celej Európe. Ani v najlepších hoteloch nechýbajú v raňajkovej ponuke jedál. Inde, ako v Európe, by ste však k nim márne čakali horčicu, tatársku omáčku alebo obľúbený chren. V arabských krajinách, ale aj v Ázii, k párkom celkom odlišnej chuti vyrobených zvyčajne z konského mäsa a výrazných korenín, pridávajú kečup. V USA párky s kečupom, alebo horčicou patria k stáliciam vo fast foodoch a pouličných stánkoch s rýchlym občerstvením. Za najlepšie párky na svete sa však považujú frankfurtské párky, ktoré o prioritu dlho bojovali s viedenskými párkami. V čom je rozdiel?

    Frankfurtské či viedenské

    Spor o pôvod párkov sa vlečie veľmi dlho. Isté je, že vo Frankfurte nad Mohanom poznali skvelé párky už v stredoveku. Ako uvádzajú historické pramene, Johann Georg Lahner, ktorý pochádzal z francúzskej časti Švajčiarska, sa za mäsiara vyučil práve vo Frankfurte. Od roku 1805 však začal vo Viedni vyrábať zo zmesi bravčového a hovädzieho mäsa párky, ktoré mali veľký úspech a po svete sa rozšírili pod názvom viedenské. Do čias jeho vynálezu sa totiž bravčové mäso s hovädzím v párkoch nemiešalo.

    Rakúsky Appetit lexikon z roku 1894 nespomína Lahnera, ale píše: Frankfurtské párky z bravčového mäsa, ktorým sú naplnené na hrúbku palca ovčie črevá, patria medzi významné úspechy 19. storočia. Okolo roku 1840 sa do Viedne dostali z južného Nemecka. O hovädzom mäse sa v súvislosti s párkami, ktoré sa konzumovali s chrenom a zapíjali pivom, nehovorí.

    Aj Sacher má vlastné

    V Rakúsku sa aj v súčasnosti rozlišujú párky prísne podľa receptúry a podielu bravčového a hovädzieho mäsa na základné tri druhy – frankfurtské, viedenské a také, ktoré možno dostať špeciálne iba v hoteli Sacher – sacher párky.

    Pravé frankfurtské párky obsahujú 47 percent mäsa prvej triedy, 23 percent tuku druhej triedy a 30 percent vody. Rakúski mäsiari okrem toho vyrábajú pravdaže aj množstvo ďalších druhov párkov, ktoré sú však iba obmenami týchto základných.

    O meste klobás a čajovej pochúťke

    Pomoranské mesto Rugenwalde bolo koncom 19. storočia označované za mesto klobás a párkov. Vďaka obchodu s týmto gastronomickým sortimentom prekvital aj miestny prístav. Medzi osobnosti, ktoré vo svojej dobe milovali párky a nehanbili sa prejaviť lásku k tomuto jedlu, patril Otto von Bismarck. Železného kancelára, ktorý zjednotil Nemecko, považovali za znalca párkov až do jeho posledných dní života. V roku 1834 založil Karl Mueller mäsiarstvo, ktoré sa špecializovalo na výrobu párkov a klobások. A jeho syn, ktorý pokračoval v otcových stopách, vymyslel špeciálny čajový salám – roztierateľnú paštétu, ktorú veľmi rýchlo distribuovali zabalenú v hodvábnom papieri v drevených škatuliach po celej krajine. Čajové párky, ako ľudovo nazývali túto pochúťku, mal rád aj známy kancelár a vojvodca.

    Spišské párky ako viršle

    Vlani získali spišské párky, podobne ako lovecká a liptovská saláma, chránené označenie Európskej únie. Európska komisia ich zapísala na zoznam tradičných zaručených špecialít.

    Vo svojich pamätiach ich spomína Emo Bohúň, pochutnával si na nich aj prezident T.G. Masaryk , gróf Csáky i veľký jedák maliar Janko Alexy, ktorý ich dokázal na raňajky skonzumovať s manželkou Šárou až kilogram. Neprekážalo mu, že si často pikantnou šťavičkou pofŕkal košeľu, ani že od nich výdatne obaja priberali. Viršle patrili jednoducho k jeho obľúbeným jedlám už od študentských čias strávených v Prahe.

    Zipserskí mäsiari Grieger, Blažko, Slafkovský a mnohí ďalší vyrábali párky presne podľa starých receptúr a ponúkali pravidelne ich na mäsiarskom trhu v Spišskom Podhradí. Maliar Janko Alexy v štyridsiatych rokoch minulého storočia podporoval svojho švagra v podnikaní s párkami. Firma Dodo párky však skrachovala aj preto, že príbuzní podnikateľa dokázali s veľkou razanciou skonzumovať zdarma také množstvo párkov, že priviedli firmu na mizinu.

     


    Eva Nová

    Ďalšie novinky

    Krémeš povýšili v slovinskom Blede na miestnu legendu

    Modré jazero obklopené horami s kostolíkom na ostrove uprostred. A nad ním sa vypína romantický hrad. Mestečko Bled je turistami najnavštevovanejším miestom v Slovinsku. Pomáha im pri tom aj zákusok kremšnita.

    Palatín v Bytči – história podporená dobrým jedlom

    Navštíviť mesto Bytča na Považí sa určite oplatí. Nielen tým, ktorí chcú spoznať a obdivovať jeho históriu, ale aj tým, ktorí sa chcú chutne a kvalitne najesť

    Hlavné správy

    EKONOMIKA.SME.SK

    Spoplatnený obsahVeľkí investori už na Slovensko nechodia, vláda nemá prehľad

    Koľko z ohlásených investícií na Slovensko skutočne prišlo, vláda nevie povedať.

    ZAHRANIČIE

    Stačilo jedno odmietnutie a Islamský štát pozabíjal 80 jezídov

    Podľa svedkov chceli pred popravou konvertovať všetci okrem šejcha.

    ZAHRANIČIE

    Polícia zastrelila v St. Louis ďalšieho černocha

    Zabitie černošského mladíka policajtom vo Fergusone spustilo nepokoje.

    BLOG TRANSPARENCY INTERNATIONAL

    Čo je väčším problémom sveta - chudoba, vojna alebo korupcia?

    Keby ste boli svetovým politikom, čo by ste skúsili riešiť ako prvé?