Na párky spievajú niektorí ódy, iní ich preklínajú

Párky sú zvláštny fenomén. Väčšina z nás ich miluje a často ich neváha vymeniť za hlavné jedlo. A nehoriac ešte o popularite hot dogov, s ktorými v ruke si mnohí tak radi vykračujeme po ulici. Majú však aj mnohých odporcov.

Na pultoch slovenských mäsiarstiev nájdete minimálne dvadsať druhov párkov od domácich i zahraničných výrobcov: diétne, frankfurtské, viedenské, párky fajn, zipser, spišské aj desiatkové, kokteil párky, párky so syrom, kominárske i diabolské, bratislavské a iné. Čo obsahujú a najmä aký je v nich podiel mäsa, možno zvyčajne zistiť len pozorným čítaním vignety. Neraz sú to veľmi prekvapujúce zistenia, lebo niektoré párky mäso takmer neobsahujú, len kopu sójových a iných náhrad.

A kvalita jednotlivých druhov párkov? Tu funguje systém: pokus-omyl. Najlepšou radou v tomto smere zrejme bude: kupujte ich u alebo od overeného výrobcu.

S horčicou alebo s kečupom?

Párky ale jednoducho patria na jedálne lístky nielen na Slovensku, v Česku, Rakúsku či Nemecku, ale vlastne v celej Európe. Ani v najlepších hoteloch nechýbajú v raňajkovej ponuke jedál. Inde, ako v Európe, by ste však k nim márne čakali horčicu, tatársku omáčku alebo obľúbený chren. V arabských krajinách, ale aj v Ázii, k párkom celkom odlišnej chuti vyrobených zvyčajne z konského mäsa a výrazných korenín, pridávajú kečup. V USA párky s kečupom, alebo horčicou patria k stáliciam vo fast foodoch a pouličných stánkoch s rýchlym občerstvením. Za najlepšie párky na svete sa však považujú frankfurtské párky, ktoré o prioritu dlho bojovali s viedenskými párkami. V čom je rozdiel?

Frankfurtské či viedenské

Spor o pôvod párkov sa vlečie veľmi dlho. Isté je, že vo Frankfurte nad Mohanom poznali skvelé párky už v stredoveku. Ako uvádzajú historické pramene, Johann Georg Lahner, ktorý pochádzal z francúzskej časti Švajčiarska, sa za mäsiara vyučil práve vo Frankfurte. Od roku 1805 však začal vo Viedni vyrábať zo zmesi bravčového a hovädzieho mäsa párky, ktoré mali veľký úspech a po svete sa rozšírili pod názvom viedenské. Do čias jeho vynálezu sa totiž bravčové mäso s hovädzím v párkoch nemiešalo.

Rakúsky Appetit lexikon z roku 1894 nespomína Lahnera, ale píše: Frankfurtské párky z bravčového mäsa, ktorým sú naplnené na hrúbku palca ovčie črevá, patria medzi významné úspechy 19. storočia. Okolo roku 1840 sa do Viedne dostali z južného Nemecka. O hovädzom mäse sa v súvislosti s párkami, ktoré sa konzumovali s chrenom a zapíjali pivom, nehovorí.

Aj Sacher má vlastné

V Rakúsku sa aj v súčasnosti rozlišujú párky prísne podľa receptúry a podielu bravčového a hovädzieho mäsa na základné tri druhy – frankfurtské, viedenské a také, ktoré možno dostať špeciálne iba v hoteli Sacher – sacher párky.

Pravé frankfurtské párky obsahujú 47 percent mäsa prvej triedy, 23 percent tuku druhej triedy a 30 percent vody. Rakúski mäsiari okrem toho vyrábajú pravdaže aj množstvo ďalších druhov párkov, ktoré sú však iba obmenami týchto základných.

O meste klobás a čajovej pochúťke

Pomoranské mesto Rugenwalde bolo koncom 19. storočia označované za mesto klobás a párkov. Vďaka obchodu s týmto gastronomickým sortimentom prekvital aj miestny prístav. Medzi osobnosti, ktoré vo svojej dobe milovali párky a nehanbili sa prejaviť lásku k tomuto jedlu, patril Otto von Bismarck. Železného kancelára, ktorý zjednotil Nemecko, považovali za znalca párkov až do jeho posledných dní života. V roku 1834 založil Karl Mueller mäsiarstvo, ktoré sa špecializovalo na výrobu párkov a klobások. A jeho syn, ktorý pokračoval v otcových stopách, vymyslel špeciálny čajový salám – roztierateľnú paštétu, ktorú veľmi rýchlo distribuovali zabalenú v hodvábnom papieri v drevených škatuliach po celej krajine. Čajové párky, ako ľudovo nazývali túto pochúťku, mal rád aj známy kancelár a vojvodca.

Spišské párky ako viršle

Vlani získali spišské párky, podobne ako lovecká a liptovská saláma, chránené označenie Európskej únie. Európska komisia ich zapísala na zoznam tradičných zaručených špecialít.

Vo svojich pamätiach ich spomína Emo Bohúň, pochutnával si na nich aj prezident T.G. Masaryk , gróf Csáky i veľký jedák maliar Janko Alexy, ktorý ich dokázal na raňajky skonzumovať s manželkou Šárou až kilogram. Neprekážalo mu, že si často pikantnou šťavičkou pofŕkal košeľu, ani že od nich výdatne obaja priberali. Viršle patrili jednoducho k jeho obľúbeným jedlám už od študentských čias strávených v Prahe.

Zipserskí mäsiari Grieger, Blažko, Slafkovský a mnohí ďalší vyrábali párky presne podľa starých receptúr a ponúkali pravidelne ich na mäsiarskom trhu v Spišskom Podhradí. Maliar Janko Alexy v štyridsiatych rokoch minulého storočia podporoval svojho švagra v podnikaní s párkami. Firma Dodo párky však skrachovala aj preto, že príbuzní podnikateľa dokázali s veľkou razanciou skonzumovať zdarma také množstvo párkov, že priviedli firmu na mizinu.



Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zrušenie amnestií podporila väčšina, Mečiara podržia Smer a SNS

Parlament schválil aj vládnu deklaráciu, ktorá amnestie odsudzuje.

KOMENTÁRE

Prečo politici kričia: Ste nepriateľ národa

Reuters, Guardian, Politico a Economist nechceli poškodiť Slovensko.

KOMENTÁRE

Lexu by azda dokázala dostať ultraprecízna formulácia

Deklarácia, čo navrhuje Fico, je výborná forma, ale zlý text.

Neprehliadnite tiež

Majú východniari dobré pivo? Takto chutí Šariš na Spiši

Išli by ste na roadtrip iba kvôli pivu? My áno.

Kolkovňa River Park: Dajte si guláš a Plzeň. Neoľutujete

Viete čo je lepšie ako krásne načapovaný polliter Plzne s krémovou penou?

Sládkovia spojili chute šiestich druhov chmeľu

Pre nevšedné chuťové zážitky nemusia milovníci pivných špeciálov ďaleko cestovať, stačí navštíviť prevádzku zapojenú do programu Voľba sládkov. V novembri na nich čaká unikátny svetlý ležiak s plnou horkou chuťou a výraznou chmeľovou arómou, vyrobený zo šiestich druhov chmeľu v pivovare Radegast.

Prazdroj, Mostová v Bratislave: Ozajstná Plzeň priamo v centre

Aj úplné centrum mesta ponúka kvalitu za dobrú cenu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop