Nožom susedovi do oka, vidlička hrotmi naopak a oboje krížom. Narábanie príbormi je reč bez slov

Je po dobrom obede či večeri a vy už nemienite pokračovať v jedle. Ak sa však viete správať pri stole podľa etikety, čašníkovi nemusíme nič naznačiť. Tanier odnesie aj bez vášho pokynu. Vie to podľa uloženia príboru.

Debata pri našom stole začala po treťom pohári vína „hustnúť. Spolustolovník argumentoval tak vášnivo, že šibrinkoval pri tom príborom okolo seba. Jeho sused sa obával, že mu pichne nožom do oka a nastavil na obranu vidličku.

Komická situácia. Pripomínala zlú veselohru. Pritom stačilo príbor na chvíľu pri debate odložiť. Tak by to malo byť pravidiel slušného správania sa pri stole. Narábanie s príborom má však podľa etikety mnoho oveľa prísnejších pravidiel.

Nemáte v ruke ceruzku

Už držanie príboru o vás veľa prezradí. Podľa známeho českého odborníka na etiketu Ladislava Špačka by sme vidličku a nôž nemali držať ako ceruzku. To znamená, že konce rúčok by sa mali opierať o stred dlaní tak, aby ich nebolo vidieť. Nesmú teda vykukovať spomedzi palca a ostatných prstov.

Aj ukazováky položené na príbore majú svoje miesto. Nikdy by nemali siahať až na čepeľ noža či ozubenie vidličky. Mäso by sme si nikdy nemali krájať na viac kúskov dopredu, ale odrezať si iba ten jeden kúsok, ktorý práve vkladáme do úst.

Ako spoznať Američanov?

Mimochodom, podľa krájania mäsa zvyčajne spoznáme v reštaurácii Američanov. Tí si ho naopak zvyknú vopred nakrájať, potom nôž odložia, vidličku si prehodia z ľavej do pravej ruky a po kúskoch ňou mäso vkladajú so úst. Jedno z vysvetlení, prečo to robia, hovorí, že v dávnych časoch musela byť jedna ruka vždy voľná, aby mohla slúžiť na prípadné tasenie koltu.

Vidlička a jej hroty

Hroty vidličky by jedení mali smerovať dole. Výnimkou je konzumácia takých jedál, v ktorých je mäso už vopred nakrájané. Býva to tak v čínskych či thajských pokrmoch. Ale môže ísť o rizoto či cestoviny, alebo trebárs aj o omáčku. Vtedy si vidličku zoberieme do pravej ruky, otočíme hrotmi smerom hore a jeme s ňou ako s lyžičkou. Je to tak oveľa pohodlnejšie.

Krížom alebo vedľa seba

Odkladanie príboru po jedle by sme nikdy nemali nechať na náhode. To, ako položíme vidličku a nôž, je totiž pre každého dobrého čašníka jasným znamením – aj bez slov.

  • Ak leží konček noža v ohybe vidličky, alebo sú mierne skrížené, dávame najavo, že sme ešte nedojedli, iba sme jedlo prerušili.
  • Pokiaľ svoje „zbrane“ zložíme na tanieri vedľa seba, dávame jasnú správu: Prosím, odneste tanier.
  • A aj keď sme nôž nepoužili, napríklad v prípade spomínaných čínskych jedál či cestovín, pri odkladaní dáme nôž na tanier tak, aby čašník vedel, či má tanier odniesť alebo nie.

Nekonečné špagety

Namotávanie špagiet na vidličku už dávno nie je majstrovským kúskom, ako to bývalo kedysi, keď išlo u nás o cudzie, teda talianske jedlo. Dnes to už zvládnu aj deti. Lyžica sa ale vždy hodí. Drží sa pritom v ľavej ruke a je iba pomocným nástrojom. Nevkladáme si ju do úst.

Ľaváci sa hanbiť nemusia

Časy, keď ľavákov zvyčajne v škole preúčali na opačnú stranu, sú už našťastie preč. Pri stole to ale občas niekomu robí problémy. Nedokáže najmä tuhšie mäso krájať pravou rukou. Netreba si však z toho nič robiť. Hoci ste našli vidličku a nôž na opačnej strane, ako vám vyhovuje, celkom pokojne si ich prehoďte. Je to vždy lepšie, ako by vám kúsky jedla padali na bielu košeľu, módnu sukňu či na obrus.

Nie všetko však treba prekladať. Poháre by mali zostať na svojom obvyklom mieste – vpravo. Čašník pri nalievaní nebude mať potom problém.

Obrus si to nezaslúži

A ešte čosi: použitý príbor sa nikdy nekladie na stôl, ale na tanier. Obrus či podložka si to nezaslúžia. Ak nás k tomu čašníci niekedy nútia a chcú, aby sme ním pokračovali aj pri ďalšom chode, máme sa slušne ohradiť a požiadať, aby priniesli čistý. Alebo aspoň poprosiť o tanierik, kam si ho odložíme.

Neprehliadnite tiež

Pár dní bude špargľa v hlavnej úlohe, nepremeškajte to

Kedysi na Slovensku pomerne neznáma zelenina je už dnes aj tu hitom. Prichádza s jarou a s ňou aj odchádza. Čas na vychutnanie si jej chuti je krátky. Treba ho využiť a odskúšať napríklad aj špargľový sorbet.

Víťazní hodnotitelia reštaurácií varili s J. Žídekom

Keďže sa hovorí hlas ľudu - hlas boží, príležitosť hodnotiť reštaurácie združené na stránke restauracie.sme.sk, nechávame na ich návštevníkov. A tým, ktorým sa nelení zapájať sa do tejto aktivity, sme ponúkli aj súťaž. Jej víťazi mohli variť so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom.

Pivovary Topvar majú za sebou úspešný rok

Pivný trh na Slovensku po rokoch stagnácie zaznamenal v roku 2015 rast. Posilnil sa záujem spotrebiteľov o ležiaky, pokračovala obľuba prémiových značiek pív a nárast spotreby zaznamenalo aj nealkoholické pivo. Uplynulý rok sa pre Pivovary Topvar zároveň niesol v znamení inovácií a noviniek, či už sa to týka úspešného uvedenia novej kategórie cider alebo prinášania pivných špeciálov a limitovaných edícií.

Aká by to bola Veľká noc bez vajíčok a údenej šunky?

Mnohým z nás sa vôňa údenej šunky spája s detstvom a veľkonočným obdobím. Najlepšie chutila tradičná domáca, ktorú nám mamy či babičky podávali s vajíčkom, syrovou hrudkou, zeleninou a veľkonočným chlebíkom.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŽENA

Debrecéniová: Kto hovorí, že ženy nechcú ísť do politiky?

Po štúdiu dospela k tomu, že chce prispieť k sociálnej zmene.

PLUS

Umrel Foto Šmotlák. Bol to dobrotivý paparazzo, spomínal Satinský

Pozrite si fotografie, ktoré ešte nikto nevidel. V archíve zabudnutého fotografa sú ich tisícky.

ŠPORT

Najlepší strelec i brankár je Slovák. Plzeň vládne českému futbalu

Futbalisti Plzne obhájili v českej lige titul už tri kolá pred koncom súťaže.

TECH

Postavil lietajúci bicykel. Nemá ani brzdy ani sedačku

Colina Furzea pre jeho vynálezy považujú za bláznivého vedca.



Už ste čítali?