Prehliadka firemného vinárstva ležiaceho v oblasti Franciacorta pri Lago di Isle patrí k nezabudnuteľným zážitkom. A to nemusíte byť enológ, ani nijaký veľký odborník
na vína. Aj úplný amatér vidí, že ide o podnik s obrovskými investíciami do najmodernejších technológií, ktorý súčasne stavia na svojich, hoci len vyše päťdesiatročných tradíciách. Pivnice sa rozkladajú pod historickým zámočkom, kde nájdete aj luxusný hotel so špičkovou reštauráciou a wellnesom
Fľaše v pohybe
Berlucchi pochádza z oblasti Franciacorta, rozkladajúcej sa neďaleko štvrtého najväčšieho talianskeho jazera Lago di Isle. Je to výsledok sna mladého enológa Franca Zilianiho, ktorý sa spolu s Guidom Berlucchim a Giorgiom Lancianim postarali o zrod šumivého vína najvyššej kvality vyrábaného klasickou metódou. Vďaka tomuto spojeniu sa z Franciacorty stala v súčasnosti jedna z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich talianskych vinárskych oblastí zameraných na výrobu šumivého.
Výnimočnosť tohto vína je výsledkom najmodernejších metód vinárskeho manažmentu . V čase našej návštevy vinárstva bolo v pivniciach zhruba 10 miliónov fliaš. Zhruba polovicu denno-denne otáčajú robotníci ručne, ale zvyšok fliaš, uložených v obrovských hranatých kovových košoch, pretáčajú automatizované stroje.
Výnimočné ročníky – výnimočné vina
Šumivé Bertolicchi neobľubujú iba Taliani. Je to aj výborný exportný artikel - každú siedmu sekundu otvoria niekde vo svete jednu fľašku tejto značky.Súčasný sortiment firmy je široký a rozmanitý. Každý ročník a šarža zreje na kvasniciach najmenej 36 mesiacov. Ročníkové vína sú šumivé vína s výnimočnými vlastnosťami a vyrábajú sa iba vo výnimočných rokoch. Okoštovali sme aj špecialitu tohto vinárstva – 61 Fraciacorta DOCG Brut, Rosé a Satèn. Prečo číslo v názve? Nuž predsa v roku 1961 tam vyrobili prvé šumivé, takže tým onen slávny rok pripomínajú aj milovníkom vína. Chin-chin, teda na zdravie.
Ako vznikajú bublinky?
Aby víno získalo prirodzenú perlivosť (teda nie umelú za pomoci dosycovania kysličníkom uhličitým), musí prejsť druhotnou fermentáciou. Tá môže prebiehať buď priamo vo fľaši alebo vo veľkej podtlakovej nádobe - tanku alebo autokláve. V oboch prípadoch sa pridáva do vína zmes kvasiniek a cukru.
Prvý spôsob, keď druhotné kvasenie prebieha vo fľaši, sa nazýva klasická alebo svetoznáma champagne metóda, ktorá sa zrodila v 17. storočí vo Francúzsku. Víno môže byť vyrobené z rôznych odrôd i rôznych ročníkov.
Druhý spôsob, nazývaný Charmat alebo Martinotti metóda, je neporovnateľne rýchlejší. Trvá päť- šesť mesiacov a hodí sa najmä na výrobu aromatických šumivých vín, ako je Proseco či Asti, ktoré sa pijú mladé a nepotrebujú zrieť.
Dlhoročné skúsenosti ukazujú, že najlepšie svetové šumivé vína sa vyrábajú klasickou metódou. Vytvorí sa v nich viac aróm, majú vyváženejšiu chuť a pasujú najmä k medzinárodnej kuchyni.
Kvalita sa rodí vo vinohrade
Ako to už v prípade vín býva, kvalita sa rodí vždy najskôr vo vinohrade. Dobré víno pochádza z hrozna, ktoré musí byť dobre vyzreté. Potom už záleží na to tom, pre aké odrody si vinár rozhodne podľa lokality a miestnej klímy.
„My v Berlucchi sme v posledných rokoch kompletne zrekonštruovali vinohrady v duchu najmodernejších vinárskych praktík,“ zdôrazňuje G. Berlucchi. „Výmeru viníc sme zvýšili z pôvodných 2 500 hektárov na terajších 10 000 ha a úrody hrozna sa pohybujú okolo sto metrických centov na hektár. Na koreni nechávame štyri-päť strapcov, kým kedysi to bývalo 16-20. To umožňuje lepšie dozrievanie, čo vytvára ideálne podmienky na tvorbu skvelého vína. Pestujeme najmä rôzne odrody chardonnay. Zber robíme výlučne ručne. Lisovanie musí prebehnúť do niekoľkých hodín po zbere a ide o veľmi jemný spôsob, kedy šťava vyteká z bobúľ samotokom.“
Druhy šumivého vína
Podľa kodifikácie EÚ sa určujú rôzne druhy šumivého vína vyrábaného klasickou metódou podľa množstva a vlastností likéru pridávaného do vína:
Brut Nature: Nazýva sa Dosage Zero alebo Pas Dosé. Nepridáva sa do neho nijaký likér, takže obsah zvyškového cukru vo víne je veľmi nízky – nesmie prevýšiť 3 gramy na liter. Ide o suchý typ šumivého vína. Je to veľmi perlivé, iskrivé, agresívne víno. Hodí sa ako aperitív a dobre pasuje aj k rybám, mäsitým jedlám, plodom mora. Vďaka nízkemu obsahu cukru sa považuje za diétne.
Extra Brut: Má obsah cukru 6 gramov na liter. Ide o svieže, čisté šumivé víno, s príjemnými kyselinkovými tónmi. Tiež sa hodí ako aperitív, k surovým rybám, ako je sushi či rybacie carpaccio, ľahkým jednohubkám či rybím predjedlám.
Brut: Má obsah cukru nad 15 gramov na liter. Je to bohaté, telnaté víno s príjemnými ovocnými príchuťami a kyselinkami. Možno ho podávať s rôznymi druhmi jedál, najmä k mäsu, ale aj cestovinám, rizotu, rybám, čerstvým i polozrelým syrom.
Extra Dry: Obsahuje 12-20 gramov cukru na liter. V Taliansku tento a nasledujúce dva typy šumivého vína nie sú veľmi bežné. Keďže obsah zvyškového cukru je vyšší, textúra vína je mäkšia. Odporúča sa ako aperitív a partner k ľahkým jedlám, hydine a teľacine.
Demi Sec: Obsahuje 33 až 50 gramov cukru na liter. Odporúča sa k sladkým jedlám podávaným s ovocím, čerstvými bobuľovinami, najmä jahodami.
Doux: Má nad 50 gramov cukru na liter. Pasuje k drobným zákuskom, ovocným koláčom, a zmrzline s ovocím.
Pestré farby
Škála farieb šumivého je veľmi pestrá od jemnej jahodovej, cez ostrú zelenú, zlatožltú, rôzne odtiene ružovej. Zvyčajne to záleží od zrelosti vína – čím je zrelšie, tým sú farby intenzívnejšie.
Autor: Jana Janku