• Zo sveta
  • Zdravá výživa
  • Stolovanie
  • Nápoje
  • Zaujímavosti
  • Gastronómia
  • Pozvánky
  • Katalóg reštaurácií
  • Tri studničky v Demänovskej doline lákajú zážitkovou gastronómiou

    Vydané 11. 7. 2012 o 0:00 Autor: restauracie.sk

    Štvorhviezdičkový hotel Tri studničky akoby strážil vstup do Demänovskej doliny v Nízkych Tatrách. Či idete k tamojším jaskyniam, alebo až na severné svahy Chopku, pohľad na štýlovú stavbu s drevom, kameňom, meďou a sklom vás neminie. Oplatí sa zastaviť.  Aj kvôli gurmánskym zážitkom. (Inzercia) 

    studnickyHotel má veľké parkovisko a hneď vedľa recepcie hostí víta veľký leguán Mišo. Nie plyšový, ale skutočný, vyhrievajúci sa na umelom svetle v teráriu. Kedysi tam boli leguány tri, no keďže dospelé jedince obľubujú samotu, dva z nich skončili u iných chovateľov. Nie na jedálnom lístku - to treba zdôrazniť tým “srandistom”, ktorí by si Miša chceli objednať ako špecialitu.

    Zmeny podľa sezón

    Z jedálneho lístka si vyberie asi každý. Je na ňom zastúpená medzinárodná kuchyňa od rýb cez steaky, cestoviny, šaláty až po bezmäsité jedlá. Riaditeľka hotela Iveta Chovanová pripomína, že jedálny lístok menia aspoň trikrát za rok - podľa sezón, a navyše ho dopĺňajú osobitnou ponukou. Na jar to boli špeciality francúzskej kuchyne, v letnej sezóne si návštevníci žiadajú domáce jedlá slovenskej a českej kuchyne a na jeseň to bude možno pohľad na chute Škandinávie.

    Silným tromfom Troch studničiek je jej šéfkuchár Roman Kováč, najlepší na tohtoročnom Slovak Food Festivale v Bratislave a víťaz prestížnej súťaže Horeca varí s profesionálmi spred dvoch rokov. Boduje takmer na všetkých podujatiach, na ktoré sa prihlási a kto chce, môže od neho čo to odkukať aj priamo pri jeho práci.

    „Dvakrát ročne organizujeme Live Cooking Show, kde pozývame šéfkuchárov z inej kuchyne. Spolu s naším šéfkuchárom priamo v reštaurácii, pred hosťami, pripravujú jedlo, postup komentujú a diskutujú s hosťami, pri stolovaní hrá živá hudba. Je to zážitok pre oči, ústa a uši,” hovorí riaditeľka hotela. Ďalšou možnosťou vidieť šéfkuchára v akcii, sú kurzy varenia, ktoré Hotel Tri studničky ponúka. Maximálne päťčlenná skupinka záujemcov si pod dozorom Romana Kováča pripraví zvolené menu.

    Aj pre okoloidúcich

    studnickyReštaurácia vďaka výbornej polohe hotela neslúži len ubytovaným hosťom. Polovica návštevníkov sú tí, ktorí len okolo prechádzajú, alebo sa zámerne vyberú za gurmánskym zážitkom do prírody. Cez letné mesiace pripravujú víkendové rodinné obedy od 12-tej do 16-tej, tak aby ich hostia stihli buď pred túrou alebo ešte po nej. Sú trojchodové, cenovo prijateľnejšie ako klasická objednávka z jedálneho lístka.

    Snahou je prilákať aj tých hostí, ktorým sa zdá reštaurácia v štvorhviezdičkovom hoteli príliš luxusná. „Áno, ceny máme o trochu vyššie, ako inde, ale ponúkame za to najvyššiu kvalitu. A to počnúc surovinami. Napríklad halušky s bryndzou sú u nás naozaj z bryndze, a nie hocijakej. Kupujeme ju z Východnej, kde majú ekologické hospodárenie a ich bryndza spod Kriváňa je vlastne bioprodukt,” objasňuje riaditeľka hotela.

    Špecialitou kuchyne je sladkokyslá hubová polievka a čučoriedkové pirohy - obe jedlá sú preto v ponuke po celý rok. Kto by si však myslel, že uprostred tatranskej prírody si môžu kuchári kedykoľvek odskočiť nazbierať vlastné hríby za hotel, či čučoriedky povedzme k Vrbickému plesu, mýlil by sa. Takéto suroviny nakupujú od preverených dodávateľov a sú tak zárukou najvyššej kvality.

    Mackom nenechať nič

    A ešte jeden tip: komu nestačí na posedenie malá terasa za hotelom Tri studničky, môže zájsť až za  Demänovku, ktorá okolo neho preteká. Za potokom hotel ponúka posedenie v prírode, kde hosťom, ktorí o to budú mať záujem, pripravia pravú grilovačku. Len zvyšky jedál treba určite odniesť do hotela, inak by si na dobrotách z Troch studničiek určite pochutnali aj tatranskí mackovia.

     

    studnicky

    Ďalšie novinky

    Zoznámte sa s najlepšími slovenskými vínami 2015/2016

    Po náročnom dni, kedy poroty zložené z vinárskych odborníkov i laikov degustovali desiatky vzoriek, poznáme výsledok: prestížnu stovku najlepších slovenských vín. Od septembra ich bude môcť verejnosť celý ďalší rok degustovať v Národnom salóne vín SR v Bratislave.

    Ako dobre naladiť maškrtné jazýčky

    Slovenský gastronomický slovník čoraz viac hýri cudzími slovami a nie so všetkými si vieme poradiť v našom jazyku. Napríklad taký pojem amuse-bouche. Z francúzštiny by sme to mohli voľne preložiť: zabaviť ústa.

    Hlavné správy

    STRANA TOMA NICHOLSONA

    Spoplatnený obsahMafiánske zoznamy ukončili zlaté časy zločinu

    Napriek pôvodným podozreniam o informáciách z podsvetia sa slovenskí novinári napokon spoliehajú na policajné tajné informácie.

    ZAHRANIČIE

    Pád stíhačky v Španielsku zrejme spôsobili zabudnuté papiere

    Pri nehode zahynuli obaja piloti a deväť francúzskych vojakov na zemi.

    EKONOMIKA.SME.SK

    Spoplatnený obsahSlovenské elektrárne predá Enel po častiach, Taliani rýchlo neodídu

    Enel potvrdil, že má dve ponuky na kúpu podielu v Slovenských elektrárňach.

    CESTOVANIE.SME.SK

    Sofia i celé Bulharsko sa menia k lepšiemu, túlavé psy zostávajú

    Hlohovčanka Monika Šlosáriková žije už šiesty rok v hlavnom meste Bulharska.