Tri studničky v Demänovskej doline lákajú zážitkovou gastronómiou

Štvorhviezdičkový hotel Tri studničky akoby strážil vstup do Demänovskej doliny v Nízkych Tatrách. Či idete k tamojším jaskyniam, alebo až na severné svahy Chopku, pohľad na štýlovú stavbu s drevom, kameňom, meďou a sklom vás neminie. Oplatí sa zastaviť.

studnickyHotel má veľké parkovisko a hneď vedľa recepcie hostí víta veľký leguán Mišo. Nie plyšový, ale skutočný, vyhrievajúci sa na umelom svetle v teráriu. Kedysi tam boli leguány tri, no keďže dospelé jedince obľubujú samotu, dva z nich skončili u iných chovateľov. Nie na jedálnom lístku - to treba zdôrazniť tým “srandistom”, ktorí by si Miša chceli objednať ako špecialitu.

Zmeny podľa sezón

Z jedálneho lístka si vyberie asi každý. Je na ňom zastúpená medzinárodná kuchyňa od rýb cez steaky, cestoviny, šaláty až po bezmäsité jedlá. Riaditeľka hotela Iveta Chovanová pripomína, že jedálny lístok menia aspoň trikrát za rok - podľa sezón, a navyše ho dopĺňajú osobitnou ponukou. Na jar to boli špeciality francúzskej kuchyne, v letnej sezóne si návštevníci žiadajú domáce jedlá slovenskej a českej kuchyne a na jeseň to bude možno pohľad na chute Škandinávie.

Silným tromfom Troch studničiek je jej šéfkuchár Roman Kováč, najlepší na tohtoročnom Slovak Food Festivale v Bratislave a víťaz prestížnej súťaže Horeca varí s profesionálmi spred dvoch rokov. Boduje takmer na všetkých podujatiach, na ktoré sa prihlási a kto chce, môže od neho čo to odkukať aj priamo pri jeho práci.

„Dvakrát ročne organizujeme Live Cooking Show, kde pozývame šéfkuchárov z inej kuchyne. Spolu s naším šéfkuchárom priamo v reštaurácii, pred hosťami, pripravujú jedlo, postup komentujú a diskutujú s hosťami, pri stolovaní hrá živá hudba. Je to zážitok pre oči, ústa a uši,” hovorí riaditeľka hotela. Ďalšou možnosťou vidieť šéfkuchára v akcii, sú kurzy varenia, ktoré Hotel Tri studničky ponúka. Maximálne päťčlenná skupinka záujemcov si pod dozorom Romana Kováča pripraví zvolené menu.

Aj pre okoloidúcich

studnickyReštaurácia vďaka výbornej polohe hotela neslúži len ubytovaným hosťom. Polovica návštevníkov sú tí, ktorí len okolo prechádzajú, alebo sa zámerne vyberú za gurmánskym zážitkom do prírody. Cez letné mesiace pripravujú víkendové rodinné obedy od 12-tej do 16-tej, tak aby ich hostia stihli buď pred túrou alebo ešte po nej. Sú trojchodové, cenovo prijateľnejšie ako klasická objednávka z jedálneho lístka.

Snahou je prilákať aj tých hostí, ktorým sa zdá reštaurácia v štvorhviezdičkovom hoteli príliš luxusná. „Áno, ceny máme o trochu vyššie, ako inde, ale ponúkame za to najvyššiu kvalitu. A to počnúc surovinami. Napríklad halušky s bryndzou sú u nás naozaj z bryndze, a nie hocijakej. Kupujeme ju z Východnej, kde majú ekologické hospodárenie a ich bryndza spod Kriváňa je vlastne bioprodukt,” objasňuje riaditeľka hotela.

Špecialitou kuchyne je sladkokyslá hubová polievka a čučoriedkové pirohy - obe jedlá sú preto v ponuke po celý rok. Kto by si však myslel, že uprostred tatranskej prírody si môžu kuchári kedykoľvek odskočiť nazbierať vlastné hríby za hotel, či čučoriedky povedzme k Vrbickému plesu, mýlil by sa. Takéto suroviny nakupujú od preverených dodávateľov a sú tak zárukou najvyššej kvality.

Mackom nenechať nič

A ešte jeden tip: komu nestačí na posedenie malá terasa za hotelom Tri studničky, môže zájsť až za Demänovku, ktorá okolo neho preteká. Za potokom hotel ponúka posedenie v prírode, kde hosťom, ktorí o to budú mať záujem, pripravia pravú grilovačku. Len zvyšky jedál treba určite odniesť do hotela, inak by si na dobrotách z Troch studničiek určite pochutnali aj tatranskí mackovia.

studnicky

Neprehliadnite tiež

Talianskej polente svedčia aj slovenské taniere

Hoci pricestovala k nám z Talianska, aj slovenskí kuchári s ňou radi čarujú. Hodí sa ako príloha k rôznym druhom mäsa. Táto varená kaša sa totiž dá krásne tvarovať do rôznych podôb a jej chuť zvýrazniť rôznymi úpravami.

Bratislavský Simply Fresh Restaurant: jednoducho čerstvosť

Prechádzaním jednou z najdlhších bratislavských ulíc – Grösslingovou, vás zrejme upúta novogotický obytný dom. Za povšimnutie však stojí aj reštaurácia v jeho podzemných priestoroch – Simply Fresh Restaurant.

SLOVENSKÁ PIVNÁ KORUNKA 2016

Počas prvého májového týždňa sa v Bratislave už po desiaty raz stretli odborné degustačné komisie prestížnej súťaže Slovenská pivná korunka, aby posúdili kvalitu slovenských pív.

Prečo je wagyu najdrahším mäsom na svete?

Gurmáni vo svete vedia svoje. Mäso z kobského dobytka, ktoré je viac známe pod japonským názvom wagyu, považujú za mimoriadnu lahôdku. Tvrdia, že je to najlepšia hovädzina na svete, čosi ako kaviár medzi mäsami. Nečudo, že sa predáva za horibilné ceny.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

E-občiansky dostanete, no kľúč na používanie si musíte pýtať

Slovensko.sk má ľuďom pomôcť, no mnohí sa do e-služieb štátu nevedia dostať.

KOMENTÁRE

Čo vlastne dostal občan za miliardu na informatizáciu?

Kľúčik radšej nedávajú. Zistili by, ako sa minula miliarda.

ŠPORT

My a majstri Európy? Môže sa stať všetko, verí Kucka

Kucka prežil vo veľkoklube svoju prvú sezónu.



Už ste čítali?