Z historických prameňov a archeologických nálezov vieme veľa o vinohradníctve, vinárstve a kultúre pitia vína. Vieme, kde sa víno pestovalo, aké postupy a nástroje sa používali, odkiaľ a kam sa vozilo, ako sa skladovalo, aké boli zákony, aké sa platili dane... Jednu podstatnú vec ale nevieme a asi sa ju nikdy nedozvieme. Nevieme, ako chutilo víno pred sto, dvesto alebo tisíc rokmi. Nie je to len preto, že víno starne a nevydrží tak dlho v pôvodnom stave. Hlavným dôvodom sú zmeny vo vinohradníctve a vinárstve.
Rukopis vinárov nahrádzajú iní
Hlavne za ostatných asi päťdesiat rokov sa významne zmenili agrotechnické postupy pestovania hrozna a technológie výroby vína. Pri pestovaní sa používa oveľa viac chémie a mechanizácie. Vyrástli veľké vinárske podniky. Výroba sa presunula z pivníc do výrobných hál.
Väčšina vín sa v súčasnosti robí reduktívnym spôsobom. Namiesto drevených sudov a hlinených amfor sa používajú nerezové tanky s chladením. Výrazne sa skrátila doba vinifikácie. Kedysi vína vyzrievali rok a viac. Dnes víno často putuje do fliaš už po niekoľkých mesiacoch od zberu hrozna. Prirodzené procesy sa nahrádzajú riadenými. Prirodzené kvasinky nahradila selektované, častokrát geneticky modifikované. Rast a množenie kvasiniek sa podporuje umelou výživou. Na zvýšenie výlisnosti a extrakciu aromatických látok sa používajú enzýmy. Mušty a vína sa ostro číria a filtrujú.
V oveľa väčšej miere sa používa síra a iné stabilizátory. Zo zákona je povolených asi 200 látok, ktoré sa používajú pri výrobe vína a nemusia sa uvádzať na etiketách. Používanie chémie a aditív stúpa a rukopis vinárov pomaly nahrádza rukopis výrobcov enologických prípravkov.
Spontánne prirodzené procesy
Našťastie stále existujú producenti vína, ktorí ho vyrábajú tradične, bez invazívnych zásahov. Víno je pôvodne prírodný produkt, ktorý si nutne nevyžaduje veľa technologických zásahov. Potrebuje skúseného a pracovitého hospodára, vhodné prostredie a čas.
Keď sa pozrieme na moderné technológie používané pri výrobe vína bližšie, zistíme, že väčšina z nich v podstate iba imituje, alebo urýchľuje prirodzené procesy, ktoré vo víne prebiehajú spontánne. Kým v prípade moderných vín je čas potrebný na výrobu vína spravidla konštanta, pri prirodzených vínach je doba vinifikácie výrazne ovplyvnená miestom, ročníkom a kvalitou hrozna. Významné rozdiely medzi tradičnými (prirodzenými) a modernými (technologickými) vínami sú v štruktúre, senzorickom profile a zrecom potenciáli.
Festival Živé vína
Prírodné, autentické a remeselné vína robené tradičnými postupmi budete mať možnosť ochutnať na festivale ŽIVÉ VÍNA, ktorý bude 27.júna 2015 v bratislavskej Starej tržnici. Na festivale budú prezentované rôzne štýly a prístupy k výrobe vína. Budete môcť ochutnať vína biele, ružové, oranžové, ryšavé, červené, tiché, šumivé, vína bez pridanej síry, vína robené v hlinených amforách, šliapané nohami, surlie, nečírené, nefiltrované, s prirodzeným sedimentom, gravitačné, bio či biodynamické.