SME

Jahodovému mámeniu málokto odolá

Jahody patria do slovenskej ovocnej klasiky. Sú prvým ovocím prichádzajúceho leta, hoci z dovozu ich už možno kúpiť po celý rok. Ale aj známy ruský spisovateľ Jevgenij Jevtušenko vraví, že najkrajšie jahody rastú doma, hoci to myslí obrazne.

Tradičný jahodový tart s vanilkovou omáčkouTradičný jahodový tart s vanilkovou omáčkou (Zdroj: Kempinski Hotel River Park)

Zaujímavosťou z botanického hľadiska je, že jahody sú vlastne ker a plod je jeho nepravým plodom. Osobitnou kapitolou sú lesné jahody, ktorým sa darí aj v našich končinách. Tie vynikajú mimoriadne intenzívnou chuťou i vôňou.

Záhradné jahody, ktoré dnes kupujeme v obchodoch, či pestujeme v záhradách, to už je výsledok práce šľachtiteľov. Pôvodný druh bol do Európy dovezený z juhu Severnej Ameriky a potom prešľachtený na viacero odrôd. Niektoré rodia dokonca po celý rok.

Najmenej kalórii

Vďaka svojej nezameniteľnej vôni a chuti sa jahody považujú za kráľovské ovocie. Údajne majú afrodiziakálne účinky, a tak dostali názov ovocie lásky. Jahody obľubujú aj tí, ktorí chcú chudnúť. Nečudo, veď spomedzi všetkého ovocia majú najnižší obsah kalórií, dokonca menší ako melóny. Na druhej strane, sú ľudia, ktorí sa jahodám vyhýbajú, pretože majú na ne alergiu.

Podľa odrôd sa líši aj ich farba – od bledúľ až po tmavočervené. V mnohých krajinách sa dá kúpiť aj akýsi jahodový albín – vyšľachtené biele jahody s červenými zrniečkami na povrchu. Majú vôňu ananásu a kvôli tomu dostali názov pineberry.

Ak sa jahody vo svete konzumujú v obrovských množstvách, nie je to náhoda. Pestujú ich takmer po celej zemeguli, ba dokonca aj v severských krajinách, ako je Nórsko. Tam sa tomuto ovociu mimoriadne darí, lebo dozrieva v čase polárnych nocí, teda, keď je nadpriemerne veľa slnečného svitu.

Miláčik šéfkuchárov

Zásluhu na veľkej konzumácii jahôd má aj fakt, že sú výborné nielen v čerstvom stave, ale aj mrazené, zavárané či sušené. Moderné technológie tomu napomáhajú. Hodia sa nielen do dezertov, ale aj mliečnych výrobkov, ako sú jogurty, zmrzliny, koktejly či smoothies. Pre svoju krásnu vôňu sa uplatňujú aj v kozmetike.

Jahody sú naozaj miláčikom šéfkuchárov. Dôkazom toho je špeciálne sezónne jahodové osvieženie, ktoré si pre hostí pripravil Igor Čehy, nový šéfkuchár Kempinski Hotela River Park. Počas celého júna si môžu hostia na terase s výhľadom na Dunaj a nábrežie vychutnať bio jahody zo Záhoria. V ponuke sú čerstvo natrhané jahody s limetkovým créme fraiche, tradičný jahodový tart s vanilkovou omáčkou alebo pučené jahody s korením a vanilkovou zmrzlinou.

Pučené jahody s korením a vanilkovou zmrzlinou

Jahodové povery

K jahodám sa viaže aj na Slovensku viacero povier.

Jedna z nich napríklad nedovoľovala v minulosti matke, ktorej zomrelo dieťa, jesť jahody, pretože by ich vraj ujedala dieťaťu v nebi.

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  2. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  3. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  4. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  5. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  6. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  7. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  8. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 835
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 380
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 835
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 390
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 133
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 883
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 368
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 1 943
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Wolt už funguje v Česku.

Oceňovania sa zúčastnil aj veľvyslanec.


SITA

Inšpirujte sa a nechajte sa unášať do sveta gastronomických pochúťok s našou druhou časťou najlepších tipov na jedlo a nápoje v našom meste.


Inšpirujte sa najnovšími trendmi v gastronómii, a objavte skryté poklady lokálnej kuchyne.


(ilustračné foto)

Foodora pôsobí v siedmich krajinách Európy.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu