Máte zlú náladu? Repa to môže napraviť

Je to plodina rôznych podôb. Okrem cukru vyrábaného z cukrovej repy má v gastronómii svoje miesto najmä červená. Súčasní moderní kuchári však vedia vykúzliť skvelé mňamky aj z iných druhov.

(Zdroj: Fotolia.com)

Na šalát z červenej repy si staršia generácia spomína najmä zo školských a závodných kuchýň. Z módy však nikdy nevyšiel. Napríklad v takom Rakúsku ho takmer vždy pridajú na šalátový tanier k tradičnému viedenskému rezňu. A málokedy chýba v šalátových pultoch slovenských reštaurácií. Často ochutený aj chrenom, ktorý potláča zemitú chuť repy.

Slávne polievky

Červená repa má mimoriadne postavenie aj u našich susedov – v Poľsku či na Ukrajine, kde z nej vedia vykúzliť skvelé polievky. Najznámejší, rovnako však aj v Rusku či i u nás, je boršč. Nuž, tak to v tradičných kuchyniach našich starých materí bývalo. Varilo sa z toho, čo bolo dostupné. A repe sa darilo aj v tej najchudobnejšej záhradke či na políčku. Navyše konzumné druhy repy boli na našom území známe ešte pred príchodom zemiakov. Nazývali ich aj kvaka, runkľa, vodnica a pripravovali ich tak varením ako aj pečením. Na zimu sa zase konzervovali kvasením v sudoch ako kapusta. Ba v kuchyni sa využívali aj v sušenej podobe.

SkryťVypnúť reklamu

Šťavy i chrumkavé lupienky

Tak ako v prípade väčšiny druhov zeleniny aj repu je najlepšie konzumovať v čerstvom stave. Šťavy z nej už bežne dostať v mnohých fresh baroch a nechýbajú ani v pultoch s nápojmi vo veľkopredajniach. Často sú skombinované s karotkovými, jablčnými a inými.

Súčasní kuchári však našli aj modernú úpravu červenej repy, mangoldu i obyčajnej kŕmnej repy iných farieb, ako je žltá či biela. Plátky upečú alebo ugrilujú a chrumkavými lupienkami sa dá výborne dozdobiť akékoľvek jedlo. S takouto dekoráciou sa vedia vyhrať aj šéfkuchári takých špičkových bratislavských hotelov, ako je Sheraton či Grand hotel River park, čo je bývalý Kempinski. V Hradnej Hviezde zase podávajú červenú repu plnenú gazdovským syrom. V košickom hoteli Dália našiel šéfkuchár jej ešte „fajnovejšie“ uplatnenie. Rezance z nej a smotanový vodka-crème-fraîche podáva k údenému lososu.

SkryťVypnúť reklamu

A potom sú tu ešte listy. Aj tie sa dajú použiť do rôznych šalátov. Sú výborným doplnkom tak z výživného, ako aj estetického hľadiska. V reštaurácii Gašperov mlyn v Batizovciach takýto šalát podávajú napríklad k rybe. V známej sieti pivární Klubovňa zase ponúkajú červenú repu na hriankach. Fantázia kuchárov je teda aj v tomto prípade nekonečná.

Obsahuje užitočné látky

Nečudo, že červená repa je stále taká populárna v slovenskej i medzinárodnej gastronómii. Je to hlavne pre jej obsah dôležitých minerálnych látok, ako sú draslík, horčík, železo, jód, mangán, zinok. Má aj vysoký obsah vitamínov C a E. Pochvalou na jej vlastnosti nešetria ani odborní lekári. Podporuje totiž kardiovaskulárny systém, pretože jej farbivo rozširuje tepny a spevňuje stenu vlásočníc.

SkryťVypnúť reklamu

Ľuďom, ktorí majú vysoký tlak sa tiež odporúča vypiť denne aspoň dve šálky šťavy z červenej repy. Povzbudzuje tiež činnosť žalúdka a tvorbu žlče, zbavuje črevá jedovatých látok. Táto zelenina má tiež pozitívny vplyv na zrak. Príliš vhodná však nie je pre diabetikov. Obsahuje totiž vyššie množstvo sacharidov.

A rozhodne konzumácia repy, či už červenej alebo inej, a to v akejkoľvek podobe, neuškodí ani zdravým ľuďom. Posilňuje totiž imunitný systém, pleti, vlasom a nechtom dodáva pružnosť a lesk. Navyše vraj vyvoláva optimistickejšiu náladu.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 099
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 411
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 602
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 777
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 721
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 078
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu