Odpoveď na túto otázku už dávajú mladé vína zo skorých, zväčša aromatických odrôd, ktoré vinári obrali už v auguste. Ochutnávka mladých vín je už na obzore a organizujú ju viaceré združenia i samotní výrobcovia, napríklad spolok vinohradníkov a vinárov v Modre. Tradičnú priateľskú koštovku nazvali Svätokatarínska, pretože k slovenským vinárskym tradíciám patrí otvárať sudy s mladým vínom práve na Sv. Katarínu.
Vína to povedia samé
Skúsení vinári vedia, že tá pravá chvíľa na hodnotenie aktuálneho ročníka je ešte len pred nami. Výstižne to vyjadril jeden z najznámejších slovenských výrobcov, spolumajiteľ rodinného vinárstva Karpatská Perla v Šenkviciach, Ladislav Šebo: „Vína to povedia samé.“ Inak ročník 2015 hodnotí ako dobrý, ale v súčasnosti čakajú, ako sa po silných októbrových dažďoch bude správať hrozno, ktoré je ešte na koreni. „Už dnes ale vieme, že aktuálny ročník predstihne predchádzajúce dva 2013 a 2014 a hlavne tí, ktorí stihli včas obrať hrozno, môžu očakávať pekné vínka.“
Radostná oberačka
Peter Chowaniec, spolumajiteľ vinárstva Vínne pivnice vo Svätom Juri pripomína, že na Slovensku, kde sa pestuje až 40 odrôd hrozna, sa ročníky nedajú hodnotiť tak striktne, ako v zahraničných vinárskych regiónoch. Tam sa zvyčajne špecializujú na dve-tri odrody, a tak sa ročník dá posúdiť komplexnejšie.
„U nás je väčšia rozmanitosť, a keď sa nevydarí jedna odroda, druhá môže byť naopak vynikajúca, “ Celkovo nazval P. Chowaniec tohtoročnú oberačku radostnou, veselou. „Úroda je slušná a na trhu bude zrejme veľa vína. Podstatné ale je, že hrozno je zdravé a dá sa s ním pracovať tak, ako si vinár predstavuje. Môže sa rozhodnúť podľa kvality a pri akej cukornatosti ho bude oberať. To sa napríklad vlani príliš nedalo, pretože úroda v daždivom počasí rýchlo hnila a kto oberačku nestíhal, už často ani nemal čo oberať. Teraz sa dá viac plánovať, organizovať. Aj tie odrody, ktoré zastihli silné októbrové dažde, zostali vďaka chladnému počasiu zdravé. Nerád vopred ospevujem budúce vína, pretože prvé mladé tohtoročné vína budeme ochutnávať až koncom novembra, ale podľa mňa je to optimistický ročník. Už mladé vína zo skorých bielych odrôd, ako sú iršaj či muškát moravsky, ukazujú svoju harmonickosť a typické odrodové vlastnosti. To, aké budú červené, uvidíme až rok-dva, keď vyzrejú.“
Biele ľúbivé, elegantné
Aj ďalší z uznávaných slovenských vinárov Martin Pomfy, majiteľ vinárstva Mavín z Vinosadov, si pochvaľuje tohtoročnú sezónu. „Biele vína sa zatiaľ ukazujú ako ľúbivé, aromatické, elegantné. Kto včas zvládol zber, tak má v mušte primerané množstvo cukru i kyseliniek. Bude to podľa mňa pekný rok aj na ružové vína a prvé červené sa ukazujú vysoko aromatické. Je to potenciálny ročník.“ Aj pre M. Pomfyho bude tento rok zaujímavý. Prvýkrát ponúkne trhu novinku svojej produkcie – višňové víno.
Harmónia chutí a vôní
Ďalší známy enológ Miroslav Petrech, ktorý pôsobí v tejto funkcii v Château Belá, hovorí o aktuálnom ročníku tiež optimisticky. „Slušná je úroda i kvalita hrozna. Biele vína sú nádejné, harmonické, pretože dažde, ktoré prišli po letných tropických horúčavách, hroznu neublížili, naopak ustálili jeho typické vlastnosti.“ Pri červených si budú musieť vinári dať podľa neho viac pozor, ale celkovo pôjde o lepší ročník.
Cibéby majú na zásobách
Tohtoročná úroda je slušná aj na východe Slovenska, v známej Tokajskej oblasti Jaroslav Ostrožovič, spolumajiteľ jedného z tamojších najznámejších vinárstiev so sídlom vo Veľkej Tŕni hodnotí: „Sucha sme sa najskôr obávali, mysleli sme si, že najmä biele odrody nebudú mať dosť kyseliniek. Zber ale ukázal, že hrozno má vyrovnané, harmonické vlastnosti. Teraz záleží na tom, kto ako zvládne oberačku.“ Okrem odrodových vín, ktoré predstavujú asi 80 percent produkcie, sa Tokaj preslávil aj putňovými vínami, na výrobu ktorých sú ale potrebné hrozienka – cibéby. „Tie sa nám tohto roku na viniči nevytvorili, a keď, tak len ojedinele. Podobná je situácia je v susednej maďarskej časti Tokajskej oblasti. Netrápi nás to, lebo máme dobré zásoby z vydareného roku 2013. Takže milovníci sladkých a polosladkých putňových vín sa nemusia báť, že by na trhu chýbali, “ uzaviera J. Ostrožovič.
[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]